Reacția PSRM la declarația lui Igor Grosu despre ieșirea Moldovei din CSI

Partidul Socialiștilor condamnă categoric declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a altor lideri PAS cu privire la demararea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI.

”Actualii lideri ai Moldovei, care au venit la putere în 2020 – 2021, nu au mandat să distrugă legăturile istorice ale țării noastre, acumulate de-a lungul secolelor, inclusiv pe parcursul celor 30 de ani de Independență a Republicii Moldova. Ei au promis poporului un guvern onest și integru, au promis să lupte împotriva criminalității și corupției, majorarea salariilor și a pensiilor, dezvoltarea democrației și a libertății de exprimare, protecția drepturilor omului. Ei nu au mandatul de a face experimente geopolitice care divizează societatea.

Republica Moldova nu va supraviețui fără a-și păstra calitatea de membru deplin al CSI, fără a consolida legăturile politice, economice, sociale și spirituale cu țările din spațiul eurasiatic – fără tot ceea ce s-a dezvoltat în ultimele decenii, inclusiv cu participarea directă a reprezentanților partidelor din cadrul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

O decizie privind modificarea principiilor constituționale ale suveranității și neutralității țării, retragerea din CSI sau orice altă modificare a statu- quo-ului geopolitic al Republicii Moldova poate fi luată doar în baza unui referendum național. Președintele Maia Sandu și partidul PAS, chiar și dacă au o majoritate parlamentară, nu au dreptul să ia astfel de decizii în numele întregului popor al Moldovei.

Partidul Socialiștilor intenționează să lanseze o campanie la nivel național pentru păstrarea calității de membru al Republicii Moldova în CSI. Credem că ni se vor alătura și alte forțe patriotice ale țării care sunt împotriva ruperii legăturilor cu partenerii noștri tradiționali din Est. Aventurierii politici pentru care capriciile personale sunt mai presus decât Constituția, legea și experiența istorică a țării noastre trebuie înlăturați de la putere prin alegeri anticipate”, a transmis formațiunea.

„După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”, a menționat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Astfel, potrivit procedurilor, la următoarea ședință a Biroului permanent, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va înainta propunerea de a face un demers către Prim-ministrul Dorin Recean cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenţiei cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente.

Total
0
Shares
Total
0
Share