Alte știri

Recomandări: Cum se răspândeşte coronavirusul şi ce trebuie să facem pentru a evita îmbolnăvirea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Covid-19 se transmite de la o persoană la alta în principal prin contacte apropiate, boala putând fi transmisă şi de persoane asimptomatice, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor din SUA (CDC).

Transmitere de la o persoană la alta

Se crede că virusul se transmite în principal de la o persoană la alta

– între persoane care sunt în contact apropiat una de alta (sub distanţa de 6 picioare / 1,82 metri);
– prin stropi ai respiraţiei produşi când o persoană tuşeşte, strănută sau vorbeşte;
– aceşti stropi pot ajunge în gurile ori nările persoanelor din apropiere sau pot fi inhalaţi în plămâni;
– Covid-19 poate fi transmisă de persoane care nu prezintă simptome;

Virusul se transmite uşor între oameni

Cât de uşor se poate transmite un virus de la o persoană la alta poate varia. Unele virusuri sunt foarte contagioase, precum rujeola, în timp ce alte virusuri nu se răspândesc la fel de uşor. Un alt factor este dacă transmiterea este persistentă, adică dacă trece de la persoană la persoană fără a se opri.

Virusul care cauzează Covid-19 se răspândeşte foarte uşor şi persistent între oameni. Informaţiile despre actuala pandemie Covid-19 sugerează că acest virus se răspândeşte mai rapid decât gripa, dar nu la fel de rapid ca rujeola, care este extrem de contagioasă, explică CDC.

Virusul nu se transmite uşor în alte moduri

Covid-19 este o boală nouă şi încă învăţăm despre modul în care se răspândeşte. Este posibil ca boala Covid19 să se răspândească în alte moduri, dar acestea nu sunt principalele modalităţi de răspândire a virusului.

– prin atingerea suprafeţelor sau obiectelor. Este posibil ca o persoană să ia Covid-19 atingând o suprafaţă sau un obiect care are virusul pe el şi apoi atingându-şi gura, nasul sau, posibil, ochii. Nu se crede că acesta este principalul mod de răspândire a virusului, dar încă avem de învăţat multe lucruri despre acest virus;
– de la animale la oameni. În acest moment, riscul ca boala Covid-19 să se răspândească de la animale la oameni este considerat a fi scăzut;
– de la oameni la animale. Se pare că virusul care provoacă boala Covid-19 se poate transmite de la oameni la animale în unele situaţii. CDC are date despre un număr mic de animale de companie din întreaga lume, inclusiv pisici şi câini, raportate a fi infectate cu virusul care cauzează Covid-19, în mare parte după contactul strâns cu persoane infectate.

Protejaţi-vă şi protejaţi-i pe ceilalţi

Cea mai bună modalitate de evitare a îmbolnăvirii este evitarea expunerii la virus. Puteţi lua măsuri pentru a încetini răspândirea.

– menţineţi o bună distanţă socială (circa 6 picioare / 1,82 metri). Acest lucru este foarte important în evitarea infectării cu boala Covid-19;
– spălaţi mânile frecvent cu apă şi săpun. Dacă nu aveţi la dispoziţie apă şi săpun, utilizaţi un dezinfectant de mâini care conţine alcool cel puţin 60%;
– curăţaţi şi dezinfectaţi în mod constant suprafeţele atinse frecvent;
– acoperiţi-vă gura şi nasul cu o mască atunci când sunteţi în apropiere de alte persoane, recomandă Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor din SUA (CDC).

Sursa: mediafax.ro

loading...

Comments are closed.