Economic

Record istoric de scumpire a carburanților: Cât va costa vineri un litru de benzină și motorină

Pinterest LinkedIn Tumblr

Carburanții se scumpesc tot mai mult. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri plafon pentru vineri, 4 martie. Astfel, benzina va fi mai scumpă cu 20 bani, iar motorina cu 37 de bani, informează TV8.md

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 24 de lei și 93 bani, iar un litru de motorină va costa 21 lei și 88 bani.

Potrivit ANRE, prețurile la produsele petroliere sunt puternic afectate de situația din Ucraina. Creșterea prețurilor la petrol și, în consecință, la produsele petroliere derivate generează o majorare în continuare a valorilor maximale de comercializare cu amănuntul la benzină și motorină.

Doar în cadrul sesiunii din 1 martie, prețul petrolului marca Brent a crescut cu 11%, fapt ce a determinat comunitatea internațională să recurgă în regim extraordinar la deblocarea rezervelor strategice ale Agenției Internaționale de Energie, menționează mai multe surse de presă. La rândul lor, cotațiile Platts, care reflectă prețul produselor derivate din petrol, au crescut doar în ultimele 2 zile cu 77$/tona la benzină și 113 $/tona la motorină”, se menționează într-un comunicat emis de ANRE.

Totodată, ANRE menționează că monitorizează evoluția situației în regiune și depune eforturi constante în comun cu alte instituții responsabile pentru asigurarea statului cu volumul necesar de carburanți.

În contextul situației din Ucraina vecină și fluxului de refugiați în țara noastră, ANRE menționează că au fost colectate peste 20 de tone de benzină, motorină și gaz lichefiat, care au fost donate instituțiilor statului implicate în gestionarea fluxului de refugiați care vin din Ucraina.

Petrolul a ajuns la 113 dolari pe baril, pentru prima dată în ultimii opt ani

loading...

Comments are closed.