Refugiatul cecen rus care l-a decapitat pe Samuel Paty se afla în contact cu un jihadist rusofon din Siria

 

Tânărul refugiat rus de origine cecenă Abdoullakh Anzorov, care l-a decapitat pe profesorul Samuel Paty, se afla în contact cu un jihadist rusofon din Siria, a cărui identitate nu a fost stabilită în acest stadiu, însă adresa IP a acestuia îl plasează în Idleb, a declarat joi o sursă apropiată dosarului pentru AFP, transmite Telegraph.md, cu referire la News.ro

Ziarul Le Parisien scrie că această persoană a fost localizată cu ajutorul adresei sale de IP şi s-ar afla la Idleb – o zonă instabilă aflată pe mâna jihadiştilor.

Abdoullakh Anzorov a postat vineri pe reţele de socializare un mesaj audio – într-o rusă ezitantă -, după ce a postat o fotografie a profesorului de istorie-geografie decapitat la Conflans-Saint-Honorine, în Yvelines, în regiunea pariziană.

În acest mesaj – punctat de epitete coranice – care a fost autentificat de către anchetatori, atacatorul îşi pierde răsuflarea.

El spune că ”l-a răzbunat pe profet” şi îl acuză pe Samuel Paty că ”l-a arătat în modul insultător”.

”Fraţi, rugaţi-vă ca Allah să mă accepte ca martir”, declară el, potrivit unei traduceri AFP.

Acest mesaj a fost preluat într-o înregistrare video difuzată pe Instagram.

În înregistrare apar două mesaje postate pe Twitter de către atacator – unul constă în fotografia victimei – în care acesta recunoaşte că l-a ucis pe Samuel Paty.

Înregistrarea conţine de asemenea două cuvinte în rusă care trimit la organizaţia Statul Islamic (SI).

Ancheta a relevat o radicalizare rapidă a lui Abdullakh Anzorov.

IDLEB, ULTIMUL BASTION JIHADIST

Provincia Idleb este considerată ultimul mare bastion jihadist şi rebel din nord-vestul Siriei. Ea se află sub controlul jihadiştilor din cadrul Hayat Tahrir al-sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida.

Însă în aceste teritorii se află o nebuloasă de grupuscule jihadiste, care luptă uneori între ele, dar şi celule clandestine ale Statului Islamic, ”vânate” de HTS.

Mii de străini se află în aceste regiuni – inclusiv francezi, britanici şi ceceni – care s-au instalat aici de-a lungul anilor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).

”Cecenii care sunt prezenţi la Idleb au propriile facţiuni independente, dar care sunt aliate cu Tahrir al-Sham”, declară directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

”Ei se află la Idleb, dar şi în nord-estul regiunii vecine, Lattakia”, a precizat el.

INCULPĂRI CU PRIVIRE LA ”COMPLICITATE LA ASASINAT TERORIST”

Tatăl unei eleve, Brahim Chnina, şi islamistul radical Abdelhakim Sefrioui au fost inculpaţi în noaptea de miercuri spre joi cu privire la ”complicitate la asasinat terorist”, în ancheta cu privire la decapitarea profesorului Samuel Paty, a anunţat Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT).

Doi prieteni ai atacatorului – Naim B. şi Azim E. – au fost inculpaţi de aceeaşi acuzaţie.

Un al treilea apropiat al acestuia – Yussu C. – este anchetat cu privire la ”asociere de răufăcători teroristă în vederea comiterii unor infracţiuni privind persoane”.

Toţi au fost plasaţi în detenţie provizorie – cu excepţia lui Brahim Chnina -, care a fost încarcerat în aşteptarea unei dezbateri cu privire la această problemă.

Brahim Chnina, tatăl unei eleve, a îndemnat la mobilizare împotriva lui Samuel Paty, în urma unui curs despre caricaturile profetului Mahomed din săptămânalul satiric Charlie Hebdo, la care, afirma el, a asistat şi fiica sa.

Eleva, în clasa a patra, făcea parte din clasa la care Paty a susţinut cursul despre libertatea de exprimare la 6 octombrie, însă era absentă în acea zi, potrivit unei surse apropiate dosarului.

El a difuzat la 12 octombrie, pe YouTube, o nou înregistrare video în care îl ia drept ţintă pe profesor, în care apare împreună cu activistul islamist Abdelhakim Sefrioui.

Cei doi se aflau în arest prevenitv în această anchetă în lupta împotriva terorismului, alături de alte 14 persoane, inclusiv cinci elevi.

Cei doi elevi în vârstă de 14 şi 15 ani – acuzaţi că i l-au arătat, în schimbul unor sume de bani, pe Samuel Paty atacatorului – au fost inculpaţi de ”complicitate” şi plasaţi miercuri sub control judiciar, potrivit unei surse judiciare.

PNAT a cerut ca cel puţin unul dintre elevi să fie plasat în detenţie, însă judecătorii de instrucţie i-au inculpat de ”complicitate de asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă”.

Abdoullakh Anzorov le-ar fi plătit 300-350 de euro în schimbul informaţiilor. El ar fi obţinut o descriere fizică a profesorului.

Refugiatul rus de origine cecenă, în vârstă de 18 ani, ar fi comunicat – sub pseudonimu Al_Ansar_270 – în limba rusă, în perioada 12-14 septembrie, pe reţeaua de socializare Instagram, cu un navigator care folosea pseudonimul 12.7X108, potrivit Le Parisien, care citează elemente de investigaţie din cadrul anchetei Subdirecţiei antiteroriste (SDAT) şi Direcţiei Generale a Securităţii Interne (DGSI).

Adresa IP a acestui 12.7X108 se află în Siria, în regiunea Idleb.

În aceste discuţii, Anzorov ar fi pus întrebări teologice cu privire la islam şi s-ar fi informat despre ”hijra” sa – adică emigrarea într-o ţară musulmană.

Abdoullakh Anzorov – care şi-ar fi pus ca imagine de fundal pe smartphone un steag al Statului Islamic – nu-şi ascundea, de altfel, radicalizarea, potrivit părinţilor săi, audiaţi în arest preventiv.

El ar fi fost mai asiduu în rugăciunile sale de vinerea, s-ar fi uitat la predici ale unor imami străini ”radicali”, ar fi încetat să mai consume alcool, să asculte muzică şi refuza orice contact cu femei.

Anzorov a rămas însă sub ”radarele” autorităţilor franceze. El nu era nici supravegheat şi nici nu avea o fişă de radicalizare (fişă S).

VIDEO. Momentul în care atacatorul care a decapitat un profesor la Paris este împușcat de poliție, filmat de un localnic

Total
0
Shares
Total
0
Share