Alte știri

Regretatul Neagu Djuvara, despre „limba moldovenească”: „Are câteva cuvinte diferite faţă de română, dar nu este un dialect”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Potrivit datelor pe care istoricul Neagu Djuvara le deţinea, 75% din populaţia Republicii Moldova este vorbitoare de limba română.

„Română-română, nu există dialecte româneşti. Moldoveneasca are doar câteva cuvinte diferite faţă de română, dar nu este un dialect”, spunea istoricul. În glumă el a spus că diferenţa dintre română şi moldovenească este de „2 că caţi”.

Djuvara şi-a susţinut afirmaţia cu o glumă:

„Înainte de 1914, un bucureştean îşi petrece vacanţa la Iaşi, se împrieteneşte cu un ieşean şi află despre câteva expresii care nu se potrivesc. O vreme mai încolo, vine ieşeanul la Bucureşti, pe Calea Victoriei şi se întâlneşte cu bucureşteanul. Primul avea o mutră lungă, la care bucureşteanul îl întreabă ce are. Răspunsul acestuia este că nu mai avea doică la copil. «Sunt ambetat (potrivit DEX – supărat), mancă cat (potrivit DEX: manca=doică)». La care bucureşteanul zice: «vrei să spui doică caţi»”.

Aceste declarații, istoricul român le-a făcut atunci când a fost invitat de studenţii basarabeni şi de Liga Studenţilor din Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi la o serie de manifestări dedicate „Zilelor Basarabiei”.

loading...

Comments are closed.