Alte știri

Republica Africană Unită – noul nume propus pentru Nigeria

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ultimele două săptămâni, nigerienii dezbat propunerea mai puțin obișnuită făcută de un consultant fiscal parlamentarilor: schimbarea numelui țării.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Parlamentarii nigerieni s-au plimbat prin țară pentru a aduna păreri despre felul în care ar putea fi modificată constituția, scrie BBC, citat de Digi24.

Ideea din spatele acestui proces era ca aleșii să primească de la simpli cetățeni sugestii pentru amendamente care ar putea modifica legea fundamentală.

Adeleye Jokotoye, un consultant fiscal, a propus o schimbare uriașă la audierea din Lagos. El vrea să fie schimbat numele țării, întrucât actualul nume a fost impus de foștii stăpâni coloniali.

Numele Nigeria a fost sugerat la sfârșitul secolului 19 de jurnalista britanică Flora Shaw, care avea să se căsătorească ulterior cu administratorul colonial britanic Lord Frederick Lugard.

Provine din denumirea râului Niger, care intră în țară din nord-vest și curge până în Delta Nigerului, unde se varsă în oceanul Atlantic.

Adeleye Jokotoye vrea să fie schimbat numele Nigeria, iar varianta propusă de el – Republica Africană Unită (pentru a reflecta sutele de grupuri etnice din țară) – a provocat interes mare în mediul online.

Unii oameni au găsit în propunerea lui Jokotoye un motiv de glumă, vorbind spre asemănarea cu alte state bogate care folosesc sintagma „Unite/Unit”, precum SUA, Regatul Unit sau Emiratele Arabe Unite, dar alții au cerut parlamentarilor să se concentreze pe probleme mai presante ale țării africane: infrastructură, spitale, alimentare cu energie, securitate.

Totodată, s-a propagat denumirea Uranium pentru un locuitor al Republicii Africane Unite (UAR), iar asta a declanșat un nou val de glume.

Presupunând că noul nume propus pentru Nigeria nu îi va impresiona pe cetățeni, Adeleye Jokotoye a venit și cu o denumire de rezervă: Republica Unită Alkebulan (UAR), care se traduce Republica Unită Mama Umanității.

Jokotoye a făcut și alte sugestii parlamentarilor, pentru modificarea stucturii de guvernare, dar și modificări la colectarea taxelor, însă acestea nu s-au bucurat de același succes la public.

În următoarele săptămâni, parlamentarii nigerieni urmează să analizeze și restul sugestiilor primite de la cetățeni, însă este puțin probabil să existe vreodată Republica Africană Unită.

loading...

Comments are closed.