Republica Moldova accede la Acordul privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei

Republica Moldova accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament.

La emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova, deputatul PAS, Vitalie Jacot, a explicat că această platformă va servi ca bază pentru ulterioarele acțiuni ale organelor competente din Ucraina, inclusiv a structurilor Uniunii Europene, în special, atunci când vor adoptate și impuse noi sancțiuni Federației Ruse.

„Dincolo de formulările oficiale statul Republica Moldova este mereu alături de vecinii noștri ucraineni are luptă într-un război nedrept, care asigură pacea pe teritoriul Republicii Moldova și nu numai. Suntem foarte conștienți de faptul că Federația Rusă nu se va opri aici și ar fi invadat și statul nostru. Din aceste considerente, acordăm tot sprijinul necesar pentru poporul ucrainean. Ne-am implicat în toate procesele care țin de remanierile și ajutorul Ucrainei inclusiv în remedierea crizei refugiaților, dar și în acest acord extins. Va fi creat un registru cu toată informația necesară pentru ca ulterior Ucraina să poată opera cu informație concretă privind toate daunele suportate, privind acele prejudicii aduse statului ucrainene, privind acele recuperări care trebuie încasate de la Federația Rusă, ca urmare a acestor agresiunii militare”.

Acordul Parțial Extins privind registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptat pentru o perioadă inițială de trei ani, cu posibilitatea continuării acestuia, în caz de necesitate.

Registrul daunelor va fi înființat ca o instituție de cooperare interguvernamentală, acționând în cadrul instituțional al Consiliului Europei, însă cu sediul la Haga. De asemenea, Registrul va avea un birou în Ucraina, care va facilita contactele cu potențialii reclamanți și cu publicul larg din Ucraina.

Total
0
Shares
Total
0
Share