Republica Moldova are propriul simbol de etichetare ecologică

Simbolul etichetei ecologice din Republica Moldova a fost înregistrat la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), scrie Mold-street.com

Astfel, produsele și serviciile conforme criteriilor primare de mediu vor fi mai ușor de identificat, facilitând implementarea celor mai bune practici pentru protecția mediului și a sănătății publice, precum și reciclarea produselor, comunică Ministerul Mediului.

Eticheta ecologică este un simbol grafic aplicat pe produs, ambalaj, într-o broșură sau în alt document informativ, care însoțește produsul/serviciul şi care oferă informațiile necesare ce vizează criteriile de acordare a etichetei ecologice produselor și serviciilor pe piață.

Potrivit Ministerului Mediului, sistemul de etichetă ecologică este voluntar, și va fi acordată unor grupuri de produse, de la domenii majore de producție, până la servicii de cazare turistică și are drept scop:

promovarea protecției mediului și reducerea impactului produselor sau serviciilor asupra mediului; informarea și încurajarea producerii de produse și servicii etichetate ecologic; încurajarea și aplicarea principiilor de mediu în proiectarea și dezvoltarea produselor și serviciilor; îmbunătățirea vânzărilor și/sau a imaginii unui produs ca strategie de „eco-marketing” și o strategie de a le distinge față de produsele nedistinctive.

Elaborarea cadrului normativ privind ecoetichetarea s-a realizat în cadrul proiectului „Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment), finanțat de Uniunea Europeană cu suportul AO „EcoContact”.

Executivul a aprobat Regulamentul privind etichetarea ecologică la data de 12 aprilie 2023 (Hotărârea Guvernului nr. 204/2023), la inițiativa Ministerului Mediului, document care va intra în vigoare în aprilie 2024.

Pentru aplicarea etichetei ecologice, Ministerul Mediului urmează să elaboreze cadrul normativ privind însemnele etichetei ecologice și cerințele privind utilizarea etichetei ecologice.

Total
0
Shares
Total
0
Share