Politic

Republica Moldova marchează patru ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb cu UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

 Republica Moldova a marcat la data de 1 septembrie patru ani de la punerea în aplicare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Cu acest prilej, șeful Delegației  UE la Chișinău, Peter Michalko, a transmis un mesaj video, comunică MOLDPRES.

În adresare, oficialul european a trecut în revistă realizările de pe parcursul celor patru ani și a specificat că au fost înregistrate rezultate bune atât la capitolul creșterea comerțului bilateral cât și în implementarea reformelor ce țin de realizarea Acordului de Liber Schimb.

Vedem rezultate foarte bune atât în creșterea comerțului bilateral cât și în implementarea reformelor legate de Acordul de Liber Schimb. Aproape 68 la sută din exportul R. Moldova merge spre UE, cu o creștere de 23 la sută în ultimul an. Comerțul bilateral în 2018 a ajuns la 4 miliarde de euro. Balanța comercială a produselor agricole, în special  la nuci, floarea-soarelui și vin s-a îmbunătățit considerabil în favoarea Moldovei. Exporturile de produse vegetale aproape s-au dublat în ultimii doi ani și au atins cifra de 406 milioane de euro”, a spus Michalko.

Oficialul european a menționat că pe lângă agricultură, și comerțul a crescut considerabil. ”În mod similar, UE a devenit o piață importantă pentru serviciile IT ale RM. Acestea sunt rezultatele câtorva ani”.

Michalko a adăugat ca UE a sprijinit în toți acești ani R. Moldova și a dat asigurări că suportul va fi oferit și în continuare.

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) este un acord între UE și Republica Moldova care urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții avantajoase, acordînd fiecărei din aceste părți un acces mai bun pe piață, decât cel care este oferit altor parteneri de comerț. Acordul de Liber Schimb prevede eliminarea taxelor vamale de import în comerțul produselor între aceste părți. Documentul are ca scop eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respective. Acordul de Liber Schimb a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014.

loading...

Comments are closed.