Economic

Republica Moldova rămâne lider european la capitolul creșterea prețurilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova rămâne lider european la capitolul creșterea prețurilor. Inflația în luna martie a ajuns la 22,2%, arată datele publicate de site-ul Trading Economics. Pe locul de doi se află Rusia, urmată de Belarus, Lituania și Estonia. În top 10 se mai regăsesc așa stat precum Ucraina, Cehia, Letonia, Polonia și România.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit ex-președintelui țării, Igor Dodon, acesta este un record absolut pentru Moldova, în ultimii 22 de ani, dar și un record absolut în Întreaga Europa.

„Cel mai grav stăm la capitolul creșterea prețurilor la produsele alimentare, care au ajuns la un nivel record de 27% anual. Produsele alimentare reprezintă mai mult de 50% din cheltuielile de consum ale populației sărace. De fapt ei sunt nevoiți cea mai mare parte a veniturilor să o aloce produselor alimentare, iar pentru alte necesități nu le rămâne bani”, scrie Dodon într-o analiză publicată pe rețelele de socializare.

Potrivit lui Igor Dodon, puterea reală de cumpărare a produselor alimentare în primul trimestru din 2022 a scăzut cu 15,5% comparativ cu anul trecut.

„În acest an cele mai sărace pături ale populației au două opțiuni: 1) să-și reducă consumul de alimente, care și aș este la un nivel precar, 2) să taie din alte cheltuieli, însă este imposibil să ne imaginăm de unde ar putea tăia. Guvernul a majorat pensia cu aproape 14%, dar această majorare acoperă doar jumătate din creșterea prețurilor la produsele alimentare, care constituie baza cheltuielilor pensionarilor”, a mai scris Dodon.

loading...

Comments are closed.