Republica Moldova se va retrage din Acordul internațional cu privire la zahăr

Republica Moldova se va retrage din Acordul internațional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva la 20 martie 1992. Totodată, va înceta calitatea de membru a țării noastre în Organizația Internațională a Zahărului (ISO). Raportul la proiectul de lege care prevede aceste lucruri a fost aprobat, astăzi, de membrii Comisiei politică externă și integrare europeană.

Printre motivele care au generat inițierea retragerii din Acordul internațional cu privire la zahăr se regăsesc imposibilitatea de a participa la reuniunile plenare ale Consiliului ISO; obligația de a pregăti și furniza, periodic, ample rapoarte statistice privind producerea și procesarea sfeclei de zahăr, ceea ce invocă cheltuieli administrative și de personal; diminuarea în ultimii ani a suprafeței terenului plantat cu sfeclă de zahăr, dar și a volumului de zahăr procesat în Republica Moldova, ceea ce diminuează din necesitatea de a păstra apartenența la ISO. De asemenea Republica Moldova a solicitat, în repetate rânduri, micșorarea pentru țara noastră a numărului de voturi și respectiv a sumei cotizației anuale pe care trebuie să o achite țara (pentru fiecare vot să efectuează plata cotizației), solicitare care nu a fost acceptată de Consiliul Internațional al Zahărului, care este autoritatea superioară a organizației. Pentru anul în curs, suma cotizației constituie aproximativ 140 mii de lei.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, la baza deciziei de retragere din Acordul internațional cu privire la zahăr se află analizele tendințelor de dezvoltare a ramurii producerii de zahăr, stocurilor de zahăr existente, precum și a consultării opiniei mediului de afaceri.

Retragerea Republicii Moldova din Acordul nominalizat nu va avea consecințe pe plan intern, la nivel bilateral, regional sau multilateral și nu va crea impedimente la încheierea altor tratate.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share