Republica Moldova va accesa fonduri în cadrul Programului UE pentru Ocupare și Inovații Sociale

Republica Moldova a semnat astăzi cu Uniunea Europeană Acordul care prevede participarea Moldovei la componenta privind ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) a Fondului social european (FSE+). Acordul semnat va permite Republicii Moldova să participe activ la diverse inițiative și proiecte europene menite să sprijine reformele în domeniul muncii și protecției sociale. Autoritățile precizează că este pentru prima dată în istorie când Moldova va avea acces la aceste fonduri și va putea beneficia de mai multe resurse financiare pentru implementarea reformelor, scrie IPN.

Semnarea acordului a avut loc în contextul celei de-a opta reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană care s-a desfășurat astăzi la Bruxelles.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, acest acord reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, având ca scop principal îmbunătățirea oportunităților de angajare și promovarea inovării sociale în Republica Moldova. Prin participarea la programul EaSI, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar și tehnic pentru implementarea politicilor de ocupare a forței de muncă, incluziune socială și reducere a sărăciei.

„Este un pas extrem de important pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru continuarea reformelor începute, în special în domeniul ocupării forței de muncă și inspecția muncii. Continuăm să muncim pentru a aduce Europa la noi acasă. Ne dorim să aducem o schimbare pozitivă în viața cetățenilor noștri, oferindu-le acces la locuri de muncă decente și la servicii sociale de calitate”, a menționat ministrul Alexei Buzu în contextul semnării.

Fondul social european își propune să sprijine asigurarea unor niveluri ridicate de ocupare a forței de muncă, a unei protecții sociale echitabile și a unei forțe de muncă calificate și reziliente, pregătite pentru piața muncii din viitor, precum și a unor societăți favorabile incluziunii și bazate pe coeziune, ce urmăresc să asigure eradicarea sărăciei și să pună în aplicare principiile stabilite în Pilonul european al drepturilor sociale.

„Acordul semnat va facilita, de asemenea, schimbul de bune practici și experiențe cu alte state membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la dezvoltarea unor politici eficiente și durabile. Ministerul Muncii și Protecției Sociale își reafirmă angajamentul de a promova incluziunea socială, de a îmbunătăți condițiile de muncă și de a crea oportunități egale pentru toți cetățenii”, se arată într-un comunicat de presă al MMPS.

Tot astăzi la Burxelles a fost semnat și Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare Republica Moldova-UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share