Actual

Republica Moldova va primi astăzi chestionarul Comisiei Europene cu privire la aderarea la UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova va primi astăzi chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE). Acesta va fi transmis ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene Nicu Popescu, la Luxemburg, în marja reuniunii Consiliului pentru afaceri externe al Uniunii Europene, informează TVR Moldova

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Completarea de către Republica Moldova a chestionarului din partea Comisiei Europene este un pas important în procesul de integrare europeană a ţării noastre, iar cererea de aderare care a fost transmisă pe 4 martie poate fi privită şi din perspectiva unei noi abordări a UE faţă de ţările de Parteneriatul Estic, a declarat pentru Radio Moldova Actualităţi expertul de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârţă.

„Cererea de aderare la Uniunea Europeană trebuie privită din două perspective. Decizia politică, care până acum nu a fost referitor la statele din Parteneriatul Estic, spre deosebire de cele din Balcanii de Vest. Pînă acum, la nivel politic, UE nu luase astfel de decizii. Mai degrabă era decizia că statele parteneriatului estic nu au perspectiva de aderare, spre deosebire de Balcanii de Vest. În contextul războiului din Ucraina este nevoie ca UE să-şi revadă, la nivelul deciziei sale politice că, pe viitor, statele care vor să adere la UE, în cadrul Parteneriatului Estic ele pot să aibă această perspectivă”, a menţionat analistul Ion Tăbârţă.

Amintim că un Chestionar similar a fost transmis săptămâna trecută şi Ucrainei de către preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care s-a aflat în vizită de lucru la Kiev. Oficialul european a promis că acest proces – completarea chestionarului şi analizarea lui la Bruxelles o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război.

loading...

Comments are closed.