Social

Rețineri pe Aeroportul Chișinău. Cine sunt persoanele care au ajuns pe mâinile polițiștilor de frontieră

Pinterest LinkedIn Tumblr

Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău au reținut o conațională, condamnată pentru trafic de ființe umane, precum și un cetățean al Turciei care a încercat ilegal să intre în Republica Moldova.

În primul caz, tânăra de 23 de ani a fost condamnată, în luna mai anul curent, la 7 ani și șase luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de trafic de ființe umane în scopul exploatării sexuale. Aceasta a fost anunțată în căutare națională, interstatală și internațională încă din luna februarie a anului 2020, iar ieri, 7 septembrie, polițiștii de frontieră din Aeroportul Chișinău au reținut-o în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Cetățeanca a fost plasată în Izolatorul DP mun. Chișinău.

Conform informațiilor deținute, tânăra este originară din sat. Palanca, raionul Ștefan-Vodă. Pe parcursul lunilor aprilie-mai anul 2018, aceasta împreună cu un cetățean al Turciei și alte persoane, au recrutat prin intermediul rețelelor de socializare, mai multe tinere. Victimele prestau servicii sexuale într-un club de noapte din Turcia.

Cel de-al doilea incident a avut loc acum o săptămână, când un pasager al rutei Istanbul-Chișinău a încercat, prin evadare din zona cu acces limitat a sălii de așteptare din Aeroportul Chișinău, să intre în Republica Moldova. Bărbatul, cetățean al Turciei în vârstă de 23 de ani, a fost reținut la ieșirea de pe teritoriul Aeroportului, după o perioadă de urmărire și somații al acestuia.

Astfel, primind refuzul de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, tânărul a fost plasat în zona cu acces limitat a sălii de plecări din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău. Cu următoarea cursă urma să fie reîntors în țara de origine – Turcia. Cetățeanul nu a aceptat decizia luată în privința sa și a încercat să intre ilegal în Republica Moldova. Acesta a forțat tavanul unei încăperi, adiacente sălii de așteptare, și ajungând la etajul tehnic s-a deplasat către ieșirea de serviciu, după care a părăsit zona cu acces limitat. Polițiștii de frontieră l-au observat în timp ce se deplasa în fugă de pe teritoriul Aeroportului spre blocurile de locuit din preajmă. Operativ, s-a intervenit la fața locului pentru reținerea tânărului, care din start nu s-a supus somațiilor și nici cerințelor de a opri.

În continuare, ofițerii de urmărire penală ai IGPF în coordonare cu Procuratura mun. Chișinău, oficiul principal, cercetează penal cazul sub aspectul comiterii infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, conform art. 362 (al.1) CP al RM. Persoana riscă o amendă în mărime de până la 750 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore sau închisoare pe un termen de până la 2 ani.

loading...

Comments are closed.