Retrospectiva declarațiilor lui Renato Usatîi, sau cum și-a câștigat politicianul supranumele de “balabol”

balabol, Renato Usatii, Partidul Nostru, Gorbuntov, Proca, killer, Londra, Pisateli, Ion Druta, primar de Balti, primar fugar, penal, omor la comanda, dezastru in Balti, Ilian Casu
 

Renato Usatîi, un personaj excentric din politica moldovenească. Cunoscut pentru declarațiile sale focoase spuse cel mai des printr-un limbaj necenzurat. O altă trăsătură distinctivă a acestui politician este lipsa de consecvență. Declarațiile false, minciunoase au devenit cartea de vizită a președintelui Partidului Nostru și concomitent primarului Municipiului Bălți. Fapt care i-a și adus porecla de “balabol”.

Am decis să facem o retrospectivă a declarațiilor făcute de Renato Usatîi, care așa și nu s-au mai adeverit:

 1. În anul 2012, când Renato a revenit în Moldova, a spus că nu are de gând să se implice în politică, că revoluțiile nu sunt în interesul lui. Ca mai apoi să-și creeze partid, să organizeze mitinguri și proteste.
 2. 23 ianuarie 2016, Renato Usatîi supărat pe un protestatar care a recunoscut pentru o televiziune că a primit bani de la Partidul Nostru a numit cu cuvinte necenzurate pe Igor Dodon și întreg Partid al Socialiștilor. A doua zi, acesta își cerea scuze de la socialiști spunând că a cam exagerat și socialiștii nu sunt implicați în această provocare.
 3. Fiind primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi promite că la data de 27 iunie, va fi organizat cea mai frumoasă festivitate din istoria Moldovei. Amintim că ziua independenței se sărbătorește la data de 27 august.
 4. La 11 martie, la o emisiune la ProTV Chișinău, Renato Usatîi promite că va prezenta probe despre întâlnirea lui Vlad Plahotniuc și a lui Igor Dodon în Cipru. A trecut mai mult de jumătate de an, dar nici o probă nu a fost prezentată. Probabil a uitat.
 5. În campania locală pentru primăria Municipiului Bălți, Renato Usatîi promitea că Bălțiul în scurt timp va deveni un exemplu, un oraș în care vor veni oamenii în excursii pentru a vedea cât este de bună administrarea acestuia. Zilele trecute, compania de evacuare a deșeurilor a decis că încetează să mai scoată gunoiul din Bălți din cauza presiunilor și a dosarelor intentate fals de către primăria Municipiului Bălți.
 6. 26 noiembrie 2014. Renato Usatîi spune că niciodată nu va părăsi Republica Moldova. Dacă va fi nevoie, voi sta și la închisoare, dar niciodată nu voi părăsi Moldova! “Nu voi lăsa susținătorii mei, nu v-am trădat, nu vă voi trăda niciodată”, iar a doua zi a plecat la Moscova. A revenit peste o perioadă ca din nou să promită că de data aceasta nu va pleca nicăieri, dar după cum cunoașteți, este mai mult decât un an de când Renato Usat]i este fugar în Moscova și din câte se pare, nu prea are de gând să revină.
 7. La data de 27 octombrie 2015, primarul Renato Usatîi a declarat că există un proiect în primărie care va scoate în afara legii toate cazinourile din oraș. Doar că peste un an, tot Renato se plânge că în Bălți încă funcționează cazinourile electronice dând astfel vina pe guvernare.
 8. Cu aproximativ 4 luni înainte de alegerile prezidențiale, Renato Usatîi declara într-un interviu că Igor Dodon este un trădător și acest “curcan” nu are nici un viitor politic. Iar în campania electorală, el spune că evident îi va acorda susținerea lui Igor Dodon, spunând că nu are o altă alternativă.
 9. În 2014, înainte de alegerile parlamentare, liderul Partidului Patria, Renato Usatîi spunea că VictoriaBank a fost vândută de către Vlad Filat lui Veaceslav Platon. Ca peste 2 ani, la o emisiune TV să spună exact același lucru doar că în loc de Vlad Filat, a folosit îmbinarea de cuvinte Vlad Plahotniuc.
 10. Ca o cireașă de pe tort. Renato Usatîi la emisiunea lui Gheorghe Gonța a anunțat că va înainta un candidat pentru funcția de președinte care va acumula în jur de 75-80% acesta fiind recordul absolut pentru Republica Moldova. Amintim că Dumitru Ciubașenco a fost candidatul lui Renato Usatâi pentru funcția de președinte. Acesta a acumulat puțin peste 6% din voturi.
 11. Într-un live pe Facebook, Renato Usatîi a declarat că Plahotniuc ar fi achiziționat rețeaua de restaurante McDonalds, iar acest lucru poate fi confirmat chiar de către patronul actual al rețelei, omul de afaceri Ilie Năstase. Contactat de jurnaliști, fostul mare jucător de tenis a infirmat acest lucru, spunând că nu a discutat nici cu Plahotniuc nici cu altcineva în privința acestei tranzacții.
 12. La 28 octombrie 2016, Renato Usatîi promitea că Vlad Plahotniuc va fi în pușcărie undeva în jurul datei de 8 martie 2017, fie va merge vorba despre un penitenciar moldovean fie unul din UE. Este 8 decembrie 2017, Plahotniuc se află într-o vizită de lucru în SUA.

Dacă cunoașteți și alte exemple când Usatîi a declarat una, dar s-a întâmplat altceva, nu ezitați să trimiteți un mesaj redacției noastre.

Total
0
Shares
Total
0
Share