Retrospectiva evenimentelor: 22 de ani de la atentatele teroriste din SUA

Astăzi se împlinesc 22 ani de la atentatele comise de membrii rețelei teroriste Al-Qaida la New York și Washington. Aproape trei mii de oameni au decedat când teroriștii au deturnat 4 avioane. La trei săptămâni după atacuri, Occidentul a început lupta împotriva terorismului, care continuă și astăzi, scrie Digi24.ro

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri.

Atentatele teroriste au vizat trei clădiri importante din Statele Unite ale Americii – turnurile gemene World Trade Center din New York și edificiul Pentagonului din Washington. Al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, fără a-și atinge ținta, Casa Albă.

Toți pasagerii aflați la bordul avioanelor au decedat, inclusiv teroriștii. În urma atacurilor și-au pierdut viața aproximativ 3000 de oameni.

Seara, președintele american George W. Bush s-a adresat națiunii și a anunțat începutul luptei împotriva terorismului internațional.

Consiliul NATO a anunțat atunci că atentatele asupra Statelor Unite vor fi considerate un atac asupra tuturor statelor NATO și întrunesc condițiile articolului 5 al cartei Alianței.

În noiembrie 2001, forțele americane au recuperat o casetă video dintr-o casă distrusă din Afganistan, în care autorul atentatelor, Osama bin Laden, recunoaștea că știa de atacuri dinainte.

La 27 decembrie 2001, a fost publicată o a doua casetă cu Osama bin Laden. În aceasta, el spunea că terorismul împotriva Americii merită laude deoarece este un răspuns la nedreptate, dar nu recunoștea responsabilitatea pentru atacuri.

La scurt timp după alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2004, într-o declarație înregistrată pe o altă casetă, Osama bin Laden a recunoscut public implicarea rețelei teroriste al-Qaeda în atacurile asupra Statelor Unite ale Americii. La data de 2 mai 2011, Osama Bin Laden a fost ucis de către un comando al marinei americane, în Pakistan, în timpul mandatului președintelui american Barack Obama.

Precizăm că, la 18 noiembrie 2006, au început lucrările de construcție la One World Trade Center, pe locul fostului World Trade Center. Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014.

11 septembrie a fost declarată Ziua patrioților în Statele Unite ale Americii.

Total
0
Shares
Total
0
Share