Rezoluție în Parlamentul European: Deputații europeni solicită începerea negocierilor de aderare a Moldovei la UE

Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până la sfârșitul anului curent, scrie Newsmaker.md

O rezoluție în acest sens a fost votată joi, 5 octombrie, anunță eurodeputatul Siegfried Mureșan. Pentru deschiderea negocierilor de aderare și-au dat votul 448 de europarlamentari. 45 au votat împotrivă, iar 43 s-au abținut.

„Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască, la fel ca noi, în libertate și în democrație. Iar noi vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Și, de aceea, prin această rezoluție, noi, Parlamentul European, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a scrie Siegfried Mureșan pe rețelele de socializare pe care le gestionează.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share