Alte știri

RISCUL sistării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina spre Europa este de 100%

Pinterest LinkedIn Tumblr

Riscul sistării tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, de la 1 ianuarie 2020, este de 100%. Declarația a fost făcută în de ministrul ucrainean al Energeticii și Mediului Înconjurător, Alexei Orjel, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc luni, 25 noiembrie, scrie RBK Ucraina, citați de Timpul.md

Potrivit oficialului, în acest an, în depozitele subterane ale Ucrainei este păstrat cu 30% mai mult gaz natural față de anul trecut. De asemenea, acesta a spus că rezervele de gaz, care ajung la 21,5 miliarde de cubometri, permit să asigure toți ucrainenii cu gaz în perioada sezonului rece.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Mai mult, Orjel consideră că prețul la gazele rusești pentru consumatori va atinge un minimum istoric în cazul în care Kievul va semna un contract nou pentru tranzitul acestuia, informează Liga.net.

Ministrul a mai adăugat că Ucraina face tot ce îi stă în putință pentru a ajunge la un acord nou cu Gazpromul și acest lucru este o prioritate, în momentul de față. Totuși, acesta nu a precizat data următoarei runde de negocieri privind acest subiect.

Și directorul executiv al companiei Naftogaz, Iurii Vitrenko, a făcut apel la discuții. „Nu vedem motive legitime pentru a nu încheia un nou contract”, a scris acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că acordul privind tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina, încheiat între Naftogaz și Gazprom expiră în data de 31 decembrie 2019. Reprezentanții Rusiei, Ucrainei și Uniunii Europene au participat la mai multe runde de negocieri pentru ca cele două părți să semneze o nouă înțelegere, însă, deocamdată, fără succes.

Acum câteva zile, Gazprom a transmis companiei Naftogaz o propunere oficială, cu privire la prelungirea contractului actual sau încheierea unuia nou, pe un termen de un an.

Totodată, în ultimele săptămâni, Gazprom a mărit tranzitul prin Ucraina, până la maximul posibil, de 294 de milioane de cubometri, timp de 24 de ore.

Ucraina este una dintre principalele rute prin care Rusia exportă gaz în Europa. Construcția Moscovei de conducte noi, precum Nord Stream 2 și TurkStream, va reduce tranzitul gazelor rusești prin Ucraina.

loading...

Comments are closed.