România sub ape. Este cel mai ploios început de vară din ultimele decenii

După furtunile din weekend, săptămâna începe tot cu vești proaste de la meteorologi. A fost emis un nou cod portocaliu de ploi torențiale pentru mai bine de jumătate de țară, scrie stirileprotv.ro

Iar de marți și până joi dimineața, toată țara va fi vizată de un nou cod, galben de data aceasta.

Am putea vorbi despre cel mai ploios început de vară din ultimele decenii, spun meteorologii, care încep să adune datele, în timp ce oamenii inventariază pagubele.

Localitatea Gârceni din Vaslui s-a aflat sub avertizare de cod roșu de vreme rea. Ulițele au fost inundate, iar apa a năvălit în câteva gospodarii.

Ușor, ușor, că-s numa pietre, uite, aici tre să fie ceva unde sunt valurile astea”.

Probleme mari au fost în mai multe comune din județ.

Furtuna a făcut ravagii în București

Și în București, spre seară, o furtună puternică a făcut ravagii. Apele au inundat numeroase pasaje și intersecții, dar și bulevarde importante.

Pe o stradă din Sectorul 1, cea mai afectată zonă din Capitală, oamenii au încercat să construiască un baraj din saci cu nisip, pentru ca apa să nu le invadeze locuințele.

În total, pompierii din București și Ilfov au fost solicitați să intervină în aproape 50 de locuri – cele mai multe pentru subsoluri inundate.

Pe Lacul Herăstrău, din cauza vântului puternic, o barcă s-a răsturnat, iar o persoană a căzut în apă.

Din fericire, pompierii au intervenit rapid și victima a fost adusă la mal în siguranță. Alte două bărci au rămas pe apă și nu au mai putut înainta.

De altfel, norii amenințători care s-au adunat deasupra parcului în câteva clipe au făcut prăpăd. A plouat aproape o oră, iar oamenii s-au adăpostit pe unde au putut.

Ploile au făcut o ”deltă” în Banat

La Giroc, la 14 kilometri de Timișoara, din aer locul părea o deltă, după ce râul Timiș s-a umflat și a inundat câmpurile.

O altă localitate a fost împărțită în două de șuvoiae, care au blocat drumul județean.

Ca să ajungă dintr-o parte în alta, oamenii ar fi trebuit să facă un ocol de 20 de kilometri, însă mulți au trecut prin apă.

Dacă plouă mult în amonte și cedează digul, localitatea Grăniceri este în pericol.

Lucian Mihoc, inspector șef ISU Banat: ”Monitorizăm continuu și suntem în măsură să intervenim alături de colegii de la Ape și de la celelalte instituții implicate astfel încât în cadrul situației de urgență pagubele să fie minime”.

Pompierii au fost chemați de urgență în mai multe localități și i-au scos pe oameni din casele înconjurate de ape.

În Argeș a fost apă de un metru pe străzi

Și în Argeș au fost probleme. La Mioveni, după o ploaie de 20 de minute, s-a adunat apa de un metru pe străzi. În comuna Morărești, străzile s-au transformat în râuri.

Și la Câmpina s-au produs inundații din cauza ploilor. În multe locuri, apa a intrat în curțile oamenilor.

La Constanța, un pod a fost acoperit de șuvoiae, așa că șoferii s-au văzut nevoiți să se întoarcă din drum.

A plouat fără oprire și în localitatea Borșa din județul Maramureș.

Autoritățile au intervenit pe două străzi serios afectate, unde 100 de locuințe au rămas izolate. Și magistrala de alimentare cu apă potabilă a fost avariată.

Iar la Dâmbovița a fost pentru a treia oară în ultimele zile când gospodării din câteva localități sunt inundate. Pompierii au intervenit și aici cu motopompe pentru a evacua apa.

Total
0
Shares
Total
0
Share