România va cere despăgubiri pentru pierderile suferite de neaderarea la Schengen

România doreşte să ceară despăgubiri pentru pierderile înregistrate de transportatorii români, cauzate de refuzul Austriei de a permite aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, scrie Veridica.ro

Ministrul nu a precizat însă ce formă va avea cererea pentru despăgubiri și cărei entități se va adresa aceasta. El a menționat doar că impactul financiar cauzat de această situație ar fi de aproximativ 2% din PIB. Întrebat cum a fost calculat cuantumul pierderilor, Grindeanu a spus că cifra reprezintă doar o estimare, iar o sumă exactă va fi comunicată după centralizarea datelor primite de la operatorii de transport și calculele făcute de angajații vamali, în funcție de timpul „pierdut în Vămi”.

Sorin Grindeanu a mai declarat și că România va cere Uniunii Europene bani pentru repararea și întreținerea drumurilor degradate în urma utilizării crescute a acestora, de către transportatorii de marfă din Ucraina: „noi am băgat foarte mulţi bani în întreţinerea drumurilor naţionale din zona respectivă. […] Am trimis cereri, nu doar pe rutier, ci şi pe CFR, pe naval – două miliarde de euro.”

 

Total
0
Shares
Total
0
Share