România va sprijini Moldova cu circa 2,5 milioane de euro pentru dotarea structurilor de ordine și securitate publică

Guvernul României va sprijini autoritățile de la Chișinău cu suma de 12,7 milioane de lei românești (circa 2,5 milioane de euro) pentru dotarea structurilor de ordine și securitate publică cu mijloace de mobilitate și mijloace speciale. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de către executivul de la București, scrie IPN.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului român, Mihai Constantin, a declarat că este vorba despre un sprijin acordat Republicii Moldova în cadrul acordului de 100 de milioane de euro dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, semnat la Chișinău pe 11 februarie 2022. Sprijinul aprobat este orientat pentru consolidarea capacităților de gestionare a situațiilor de ordine publică.

O altă măsură de susținere, de asemenea circumscrisă acordului în valoare de 100 de milioane de euro, vizează reconstrucția căminului studențesc al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul. Potrivit unei hotărâri aprobate, Guvernul român va contribui cu 11,5 milioane de lei. Fondurile vor fi transferate către Cancelaria de Stat din Republica Moldova până la finalul anului, în trei tranșe, în funcție de stadiul execuției acestor lucrări.

Mihai Constantin s-a mai referit și la o altă măsură, prin care România acordă sprijin substanțial și constant Republicii Moldova. „Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie a Republicii Moldova. Este un acord semnat în anul 2022. Astfel, actul normativ prevede ca, în cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România pot vinde energie către traderi sau furnizori desemnați de către Guvernul Republicii Moldova la un preț de referință, la care se adaugă costul certificatelor de bioxid de carbon, după caz. Iar energia electrică vândută în aceste condiții va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Total
0
Shares
Total
0
Share