Alte știri

Rusia este gata să umple cu gaz prima linie a Nord Stream 2. Vladimir Putin a anunțat finalizarea „cu succes” a lucrărilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia este pregătită să înceapă să umple cu gaz conducta Nord Stream 2, după ce prima linie a gazoductului a fost finalizată, a declarat vineri președintele Vladimir Putin, în cadrul unui forum economic, după ce Moscova a rămas singură în derularea proiectului lovit de sancțiunile SUA, relatează Digi24.

„Astăzi, lucrarea la prima linie din Nord Stream 2 a fost finalizată cu succes. Lucrările la a doua linie sunt în curs de desfășurare”, a declarat Putin la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg. „Gazprom este gata să înceapă să umple Nord Stream 2 cu gaz”.

De partea germană, ţevile au venit. De partea rusă, trebuie ridicate şi sudate, asta este tot. Dar montarea propriu-zisă s-a terminat„, a spus Putin.

În urma acestui anunţ, acţiunile Gazprom care deja au cunoscut un nivel ridicat în ultimele zile au atins deja noi recorduri.

Nord Stream 2, a cărui dare în folosinţă era iniţial prevăzută la începutul lui 2020, urmează să dubleze capacităţile de livrare de gaz natural rusesc spre Europa. Gazoductul urmează să treacă prin Marea Baltică între Rusia şi Germania, principalul susţinător al proiectului.

Din punctul de vedere al Washingtonului şi al anumitor ţări europene – Polonia, ţările baltice şi Ucraina – acest gazoduct cu două linii va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc, pe care Moscova l-ar putea utiliza pentru a exercita presiuni politice, relatează Agerpres.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu importante întârzieri din cauza acestor obiecţii şi a ameninţării cu sancţiuni americane. SUA au renunţat în cele din urmă în luna mai la adoptarea de sancţiuni, considerând că acestea ar fi afectat relaţiile cu Berlinul.

Pentru susţinătorii proiectului, cu Germania în frunte, conducta submarină, a doua care trece prin Marea Baltică, este un proiect pur comercial care care nu trebuie să facă obiectul unor consideraţii politice.

loading...

Comments are closed.