Rusia l-a dat în urmărire pe un fost director al Roscosmos acuzat de furtul unei sume „deosebit de mari”

Un tribunal din Moscova a dispus arestarea în lipsă a lui Vladimir Meșkov, un fost director superior al Roscosmos și șef adjunct al biroului reprezentantului plenipotențiar al Kremlinului în regiunea Volga.

„Instanța a admis cererea anchetei și a ales o măsură preventivă împotriva lui V.V. Meshkov sub formă de arestare în lipsă pentru o perioadă de două luni de la data reținerii sau extrădării sale”, a anunțat instanța într-un comunicat.

Meșkov a fost pus sub acuzare în temeiul Articolului 159, alineatul 4, al Codul Penal rus care privește „frauda la scară deosebit de mare”.

Potrivit Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, Meșkov a participat la furtul a peste 600 de milioane de ruble alocate din buget pentru reconstrucția unei bazei a Centrului de Testare Științifică al Industriei Spațiale și de Rachete, care se ocupă pentru Roscosmos de testarea motoarelor de rachete cu combustibil lichid.

Meșkov a fost inculpat într-un dosar deschis în ianuarie 2019 și în cadrul cărora au fost arestați contabilul-șef al Moskapstroi, compania care a câștigat licitația pentru lucrări, și mai mulți directori ai unor firme implicați în retragerea banilor furați.

Inclusiv Presa rusă vorbește de un prejudiciu „deosebit de mare” în dosarul legat de testele de rachete pentru Roscosmos
Maxim Șcherbakov, directorul general și cofondatorul Moskapstroi, a fugit de anchetă și este căutat de autorități după ce o instanță a dispus arestarea sa în lipsă.

Ministerul de interne de la Moscova l-a dat în urmărire și pe Meșkov după pronunțarea deciziei judecătorești de joi.

Cazul este cu atât mai sensibil întrucât acesta, pe lângă funcția ocupată în cadrul Roscosmos, a fost și reprezentant plenipotențiar al Administrației Prezidențiale conduse de Vladimir Putin în regiunea Volga.

Cu toate acestea, inclusiv TASS, cea mai mare agenție de presă a statului rus, notează că prejudiciul produs în acest dosar este „deosebit de mare”.

La cursul de schimb de astăzi ar fi vorba de aproape 6 milioane de euro, însă rubla s-a depreciat semnificativ după declanșarea invaziei ruse în Ucraina în data de 24 februarie a anului trecut, iar faptele imputate au avut loc cu ani înainte de aceasta, când agenția spațială a Rusiei era condusă de Dmitri Rogozin.

Vladimir Putin l-a înlocuit pe Rogozin de la conducerea Roscosmos în data de 15 iulie a anului trecut, acesta fiind numit recent senator pentru regiunea Zaporojie ocupată de armata rusă.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share