Ruslan Codreanu: În doar două ore de la lansare, s-au înregistrat 300 de copii pe escoala.chisinau.md

Ruslan Codreanu Chișinăul nu va rămâne în urma altor capitale dezvoltate, primaria capitalei, transport public moldova, moldenergy, 

Primăria Chişinău informează că de pe 1 Aprilie, părinții din municipiu pot înregistra online copii în clasa întâi. Platforma este deja funcțională, iar cererile de înmatriculare pot fi depuse accesând site-ul: https://escoala.chisinau.md/.

Proiectul, care funcționează după modelul platformei „E-grădiniță”, a fost realizat la inițiativa primarului general interimar, Ruslan Codreanu​. Edilul-șef își propune ca procesul de admitere să fie mai operativ și transparent, iar odată cu funcționarea platformei „e-școală” vor fi evitate birocrația și colectările taxelor neformale în instituțiile de învățământ.

“Educația trebuie să fie o prioritate. Îmi doresc ca procesul de înscriere în clasa I să fie exact ca la grădinițe. Astfel, fiecare părinte va putea vizualiza on-line, capacitatea instituției pentru care optează, numărul copiilor înscriși, dotările școlii, evitând birocrația”, a menționat primarul general interimar.

Părinții se vor autoriza pe site cu adresa de email, vor selecta instituția în care urmează sa fie înscris copilul și vor completa o cerere referitor la limba de instruire, IDNP, localitatea, adresa de domiciliu și școala. La formular, părintele va anexa copia buletinului de identitate și copia certificatului de naștere al copilului.

După înregistrare, părinții vor putea urmări pe site care este statul cererii. În prima etapă vor fi acceptați solicitanții care corespund districtului instituției de învățământ, iar în a doua etapă – ceilalți copii. Managerii instituțiilor de învățământ vor examina cererile în ordinea în care au fost depuse.

Solicitanții vor primi înștiințări dacă cererea nu corespunde adresei, dosarul depus on-line este incomplet sau lipsa locurilor disponibile. În caz de neacceptare, părinți pot raporta abuzul. Nerespectarea rândului și a procedurilor legale vor fi vizibile în sistem, iar șefii de instituții care nu vor respecta metodologia de înscriere vor fi sancționați.

Primăria municipiului Chișinău precizează că în anul de studii 2019-2020, în școlile din Capitală vor fi înscriși în clasa I aproximativ 8000 de copii. Proiectul a fost realizat de echipa Studii.md și a costat Primăria Chișinău 89 000 lei. Elaborarea platformei “E-scoală” a durat 6 luni.

Sistemul educațional se digitalizează, Părinții din Moldova își vor putea înregistra copiii online în clasa I, liceu chisinau, primar ruslan codreanu , guvern filip educatie monica babuc 

Total
0
Shares
Total
0
Share