S-a ajuns într-un punct periculos: ”Cei de sus încep să creadă arogant că nu au nevoie să dialogheze cu diferite pături sociale”

Îmi amintesc protestul fermierilor din iunie 2023. Atunci, în prima zi când tractoarele au ajuns în PMAN, la agricultori a ieșit prim-ministrul. A fost o discuție aprinsă, un pic haotică, dar noi am văzut reacția Guvernului și, până la urmă, ceva s-a rezolvat. Peste o zi, lângă tractoarele de lângă Parlament, a ieșit președintele legislativului.

Au trecut 5 luni și am observat o abordare complet diferită. La un protest similar al agricultorilor disperați, am asistat la o ignorare demonstrativă din partea conducerii Guvernului și Parlamentului față de cei pe care, cu trei ani în urmă, voi i-ați îndemnat să protesteze și ați afirmat că toate problemele în agricultură pot fi rezolvate dacă se schimbă guvernarea.

Dar nu despre agricultură este postarea mea, ci despre un punct foarte periculos în relațiile guvernării și societății, când cei de sus încep să creadă arogant că nu au nevoie să dialogheze cu diferite pături sociale, întrucât dispun de alte pârghii pentru a păstra puterea. Plahotniuc punea miza pe bani și frică. Actuala guvernare este încrezută nu știu de ce că vor câștiga următoarele alegeri doar având succes pe plan extern, pe fundalul geopoliticii și războiului în Ucraina și cu distribuirea centralizată a fondurilor europene pentru satele mici și sărace. Mă tem că este o greșeală fatală și ultimele alegeri și toate sondajele deja arată acest lucru. Nu poți să faci zilnic zeci de declarații despre integrare europeană, însă în politica internă să aplici tot mai des practici antieuropene.

Cei 300 de fermieri, care în mare parte au viziuni proeuropene și în 2020 erau în PMAN alături de cei care azi sunt la guvernare, au plecat acasă dezamăgiți în primul rând din cauza acestui comportament sfidător din partea celor de la guvernare, care nici nu au vrut să discute cu ei. Îmi este foarte greu să le explic că nu putem pune semnul de egalitate între această guvernare arogantă și vectorul european.

Câteva zile vedem că nimeni nu iese la medici din cele două spitale, care vin la Guvern. Nu discută nimeni cu transportatorii. Nici cu cei care transportă pasagerii, nici cu cei care stau 5-6 zile în rânduri la vama cu marfa. Auzim doar în presă etichetări în adresa lor că ei nu vor schimbări. Investitorii străini din Zonele Economice Libere scriu scrisori în legătură cu intrarea în vigoare a Codului vamal din 1 ianuarie, care este unul crud în opinia lor și poate genera blocarea activității de import a materiei prime în regim temporar. Au rămas 10 zile până la 1 ianuarie. Liniște și aici. Șirul exemplelor poate fi continuat. După trei ani de guvernare a celor de la PAS, observ cu mare regret că tureatcă lor devine tot mai groasă în raport cu societatea. Nu înțeleg de unde atâta miopie la oameni, pe care îi cunoșteam altfel, chiar dacă tot timpul am avut divergențe. Ideea că война всё спишет nu mai merge. Votează nu cetățenii Germaniei sau Franței. Votează tot acei oameni din Moldova, cu care nu vreți să dialogați acum. Dar cel mai grav că prin comportamentul vostru neadecvat puneți în pericol parcursul nostru european, care nu este deloc ireversibil.

P.S.: Trolii și sectanții, vă rog nu pierdeți timpul. Nu scriu pentru like-uri. Nu am nevoie de voturi. Nu voi intra în polemică cu voi.

Autor: Alexandr Slusari, directorul executiv al AO Forța Fermierilor, ex-deputat ACUM (o alianță PPDA-PAS)

Total
0
Shares
Total
0
Share