Social

S-a încheiat campania de informare și sensibilizare „NU acceptăm corupția în Poliție!”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Inspectoratul General al Poliției a desfășurat timp de un an, o amplă Campanie de informare și sensibilizare despre impactul fenomenului corupției cu genericul „NU acceptăm corupția în Poliție!”, lansată la 18 ianuarie 2019.

Scopul acțiunii a avut un caracter preventiv și de conștientizare, atât pentru polițiști cât și pentru cetățeni, asupra riscului la care se expun atunci când oferă sau când acceptă mita, pedeapsa fiind similară.

Campania  s-a desfășurat în trei etape și a inclus instruiri ale polițiștilor și  acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la infracțiunile de corupție și importanța implicării ambelor părți în denunțarea acestor fapte.

De asemenea,  oamenii au fost  informați cu privire la procedurile și mecanismele existente de prevenire și raportare a cazurilor de corupție, modalitățile pe care le pot utiliza pentru a contribui la combaterea acestui fenomen.

Astfel, au fost instruiți în domeniul integrității  4500 de polițiști, iar peste 3 000 de oameni au fost informați despre consecințele corupție, precum și modalitatea de sesizare a ilegalităților admise de către polițiști.

Conform datelor statistice, numărul infracțiunilor de corupție cu implicarea angajaților Poliției, în anul 2019 a scăzut cu 20,98 %, comparativ cu anul 2018.

Totodată, analizând cazurile de corupție și celor conexe corupției, în care au fost implicați angajații Inspectoratului General al Poliției,  se constată o descreștere semnificativă, de la 197 cauze penale în anul 2016, până la  64  cauze penale înregistrate în anul 2019.

În anul 2019, polițiștii  au  denunțat 117 cazuri de tentativă de corupere  din partea cetățenilor, fiind intentate în acest sens 109  cauze penale, iar în perioada anului 2018 – 57 de denunțuri, fiind pornite 47 de cauze penale.

În ultimii trei ani, Poliția Republicii Moldova trece printr-un amplu proces de modernizare și dezvoltare, fiind sprijinită prin Programul de suport bugetar al Uniunii Europene. Una dintre prioritățile Reformei Poliției, prevăzută de Strategia de Dezvoltare a Poliției este întărirea capacității de prevenire și combatere a comportamentului corupt în rândul polițiștilor.

Citește și: Prima Casă: 4181 de locuințe au fost procurate prin intermediul programului

loading...

Comments are closed.