Politică

S-a schimbat macazul: Tot mai mult se vorbește despre o alianță PSRM-PAS-DA în Parlament

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un grup civic de la Chișinău apropiat de Năstase și Maia Sandu face apel către Blocul ACUM să-și consolideze eforturile împreună cu PSRM pentru a crea o coaliție în actualul Parlament. Membrii grupului susțin că acesta este cel mai rațional scenariu și că nu există cauze argumentate care le-ar împiedica pe cele trei partide să se așeze la masa de discuții.

Într-o conferință de presă la IPN, ieri, expertul Sergiu Tofilat, cel care a dat citirii declarației Grupului, a remarcat că, respectând voința alegătorilor, deputații partidelor PAS, DA și PSRM sunt obligați să întreprindă totul pentru a înlătura Partidul Democrat de la guvernare. Membrii grupului, format din Alexei Tulbure, Victor Ciubanu, Valeriu Pașa, Ștefan Grigor și Stela Jantuan (persoane active la Jurnal TV și TV8), spun că vor să vadă mai multă voință politică din partea socialiștilor și a blocului ACUM de face front comun în noul Parlament al Republicii Moldova.

„Acțiunile și declarațiile nehotărâte și vagi, înaintarea unor inițiative și condiții nechibzuite din partea Blocului ACUM și PSRM, au condus spre aceea că astăzi, la 38 de zile după alegeri, în pofida opțiunii foarte clare a electoratului, în Moldova nu s-a constituit o majoritate în Parlament, iar legislativul este nefuncțional”, a spus Tofilat. În acest sens, ei declară că votarea situațională a Blocului ACUM în comun cu PSRM constituie unicul scenariu posibil de ieși din actuala criză politică.

Expertul în politici publice, Ștefan Gligor, consideră că până acum nu a fost manifestată suficientă inițiativă de către ambele formațiuni politice: „De aceea, este regretabil faptul că blocul ACUM nu a pronunțat numele fracțiunii pe care o invită la negocieri. În același timp, este regretabil că PSRM a formulat o invitație care din start era clar că e inacceptabilă pentru Blocul ACUM”. Potrivit lui Gligor, indiferent de specificul fiecărui partid și modul de a comunica lucrurile, deputații lui Năstase, Maia Sandu și Grecianîi sunt obligați să demonstreze tuturor că au făcut tot posibilul pentru a găsi voturile necesare.

Comentatorul politic Alexei Tulbure este de părere că o eventuală o coaliție dintre socialiști și PAS cu DA este una mai bună decât o coaliție între PSRM și PDM, iar alegerile anticipate ar fi bune doar dacă se va schimba actulaul sistem electoral. În acest context, grupul de experți a venit cu un apel către cetățenii care, la 24 februarie, au votat blocul ACUM și PSRM să comunice cu politicienii din aceste partide și să-i convingă pentru a face o alianță împreună.

 expertii valeriu pasa, stefan griglor si stla jantuan
loading...

Comments are closed.