Alte știri

Sancțiuni împotriva Belarusului. Liderii UE au semnat un document cu măsuri după cazul avionului deturnat la Minsk

Pinterest LinkedIn Tumblr

Consiliul European a emis un comunicat cu un șir de măsuri pe care Uniunea Europeană și le propune să le ia împotriva Belarusului, după arestarea unui jurnalist de opoziție de către autoritățile belaruse. Liderii UE au cerut eliberarea imediată a lui Roman Protasevich și a Sofiei Sapega, iubita acestuia. Mai mult, s-a cerut închiderea spațiului aerian al UE pentru avioanele din Belarus, informează Agerpres.ro

Liderii UE, reuniţi la Bruxelles, au decis luni seară să închidă spaţiul aerian al uniunii pentru avioanele din Belarus ca măsură de sancţionare a regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzat că a ordonat deturnarea unui avion de linie al companiei Ryanair ce efectua un zbor pe ruta Atena-Vilnius pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

Liderii celor 27 de state membre au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului, au agreat să impună sancţiuni suplimentare, inclusiv de natură economică.

S-a solicitat, de asemenea, ca Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) să investigheze acest „incident fără precedent şi inacceptabil”.

Liderii europeni au cerut şi „extinderea cât mai curând posibil a listei oficialilor şi a entităţilor” din Belarus vizaţi de sancţiuni europene.

Aproximativ 88 de persoane din Belarus, printre care şeful statului Aleksandr Lukaşenko, precum şi şapte entităţi sunt deja sancţionate cu interdicţia de a călătorie în UE şi îngheţarea activelor pentru reprimarea opoziţiei şi alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, ale căror rezultate au fost măsluite, în evaluarea europeană.

Citește și: Prima ţară din UE care a anunţat că a atins imunitatea colectivă

 

loading...

Comments are closed.