Politic

SCANDAL în Parlament: Nichiforciuc ar fi încercat să adauge pe ascuns două amendamente

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputatul PD, Eugeniu Nichiforciuc ar fi introdus pe ascuns două amendamente la Codul Fiscal care sunt dur criticate de reprezentanții opoziției. Deputatul PAS, Radu Marian susține că aceste documente încearcă să ocolească prevederile altor legi și să faciliteze afacerile unor deputați și contrabanda prin zonele economice libere, transmite Telegraph.md, cu referire la ZdG

În cadrul unei intervenții pentru presă, deputatul PAS afirmă că aceste amendamente au fost adăugate pe ascuns și care nu au nicio legătură cu codul fiscal.

„Nichiforciuc a introdus pe ascuns un amendament prin care vrea să stimuleze vânzarea așa ziselor „țigărilor cu foi”(trabucuri), comercializate de firmele lui Andronachi. De ce? pentru că accizele sunt cu mult mai mici decât în cazul țigărilor obișnuite – se aplică doar la 41% din valoare. Mai mult decât atât, pe pachetele acestor produse nu este obligatoriu să să aplice avertismentele de sănătate obișnuite, chiar dacă sunt mult mai nocive ca țigaretele obișnuite. În rezultat, statul pierde zeci de milioane de lei din cauza vânzării acestor tipuri de țigări, doar ca să-i facă pe plac lui Nichiforciuc. Acum pe timp de criză economică și cu un deficit bugetar record”, a declarat Radu Marian.

Un alt amendament ține de abrogarea unei prevederi care impunea firmele rezidente ale Zonelor Economice Libere să prezinte trimestrial Serviciului Vamal rapoarte de evidență a fluxului de materiale, mărfuri și produse finite.

„Vrea să introducă Nichiforciuc contrabandă și pe aici? Foarte probabil! Atât timp cât aceste amendamente să introduc pe ascuns de către așa deputați, putem suspecta doar cei mai rău!

Astfel de șmecherii sunt inacceptabile, care să făceau des pe timpul lui Plaha! Au crezut că vor trece neobservat ca să-și continue schemele, dar nu i-am lăsat! Mizăm pe faptul că PD-ul nu va susține aceste amendamente”, a mai adăugat Marian.

Amendamentele au surprins și majoritatea parlamentară care nu a fost gata să le voteze în prima lectură, anunțând ședința comisiei economie, buget și finanțe cu participarea ministrului Finanțelor care să explice utilitatea lor. Vladimir Golovatiuc, șeful comisiei spune că amendamentul privind țigaretele este doar unul conceptual care vine să aducă claritatea și să introducă un termen nou. În același timp, el a recunoscut că în sinteza proiectului de modificare a Codului Fiscal, aceste amendamente lipsesc și nu pot fi supuse votului.

Eugeniu Nichiforciuc nu a comentat motivele pentru care le-a adăugat acum trei zile, iar în plenul Parlamentului, Zinaida Greceanîi a menționat că legislatorul va explica argumentele sale la comisia de specialitate. Vedeți mai jos amendamentele propuse.

Citește și: Maia Sandu se opune întoarcerii Aeroportului Internațional Chișinău și apără păstrarea lui în buzunarul lui Plahotniuc-Șor

loading...

Comments are closed.