Alte știri

SCANDALOS! Primarul blocului ACUM DA-PAS, implicat în bătaia unui fermier din Cahul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Circa 30 de persoane înarmate cu bâte au dat năvală pe 16 mai, în jurul orei 19:00, pe terenul unui agricultor din com. Pelinei, raionul Cahul și au distrus tot ce au putut, relatează ziuadeazi.md.

Au defectat stația de pompare a apei, au scos țeava și filtrul din lacul de acumulare, dar și au atacat unul dintre proprietarii terenului, care a și sesizat problema.

„Aseară mergeam la depozit în Pelinei, pe drum văd la pompe cum veneau niște bărbați și stricau. Am mers încolo. Când mă apropii de baraj, văd ca nu e băiatul meu (paznicul n.r), dar sunt alții. „Vă omor”, „vă omor” strigau și când au început s[ iasă mai mulți… eu m-am speriat” a spus Ion, unul dintre proprietarii terenului.

De asemenea, a povestit că a recunoscut în mulțimea ceea 2 consilieri din sat și pe primarul comunei Tudor Luca, care ar participa activ la vandalizarea stației sale de pompare.

„Erau 2 consilieri, Loghin Viorel, Cercel Ion și primarul, și cetățeni din sat, vreo 30, asta cât am dovedit să văd, că nu am stat să-mi dea în cap cu bâta ceea. Dacă ma dădeam jos din mașină era praf din mine, aveau niște bastoane mari, înarmați ca la război…” ,a mai spus Ion.

I-au distrus geamul de la portieră, iar pe portiera mașinii, din partea șoferului se văd urme de lovituri. Mâna stângă, cu care s-a acoperit e vânătă de la lovitura primită. „Am chemat poliția, am fost la urgență, am înregistrat… până când s-a liniștit treaba” a spus Ion.

Nu poate să spună care a fost prejudiciul cauzat. A fost atenționat să nu meargă la teren ca unii dintre agresori i-ar aștepta încă acolo. Ne-a spus că orientativ pagubele s-ar ridica la 50 mii lei, iar în caz că pompa de apă a fost defectată, pagubele trec peste 230 mii lei.

Ion a mai povestit că în aceiași zi, a fost bătut crunt o altă persoană: „Au întâlnit un băiat din Ursoaia (comuna Lebedenco, sat vecin), s-au dat la dânsul. La om nu intră așa ceva în cap ca ziua în amiaza mare să vina și să-ți dea cu bâta în cap”.

Acesta nu e primul caz de conflict care ajunge la agresiuni fizice în acea zonă. Terenul lui Ion este amplasat în nemijlocita apropiere a unui iaz din com. Pelinei. El este unicul care a construit sistemul de irigare și utilizează apa din iaz la irigarea plantațiilor sale de vie.

Situația i-ar nemulțumi pe ceilalți agricultori din sat, mai ales că Ion este originar din Ursoaia, sat apropiat cu Pelinei.

„Acolo sunt interese. Fiecare din consilierii care au fost acolo vor câte ceva. Nu trebuie să facem irigare, al doilea vrea iaz acolo, unu vrea depozitul care l-am construit. Lozinca lor este să lepădăm tot și să plecăm din sat” ne-a mai declarat Ion.

Echipa de la portalul ziuadeazi.md s-a deplasat la fața locului unde a descoperit transformatorul distrus dar și punctul de control al pompei de apă afectat de la lovituri cu ceva tare. Pe pompa de apă nu a rămas nimic întreg: tot ce se putea de distrus a fost distrus. Țeava care aduce apa din iaz, de circa 10 metri a fost scoasă din pământ și aruncată pe iarbă. Filtrul care se afla în apă a fost găsit găsit aruncat pe malul iazului.

Contactat telefonic, Tudor Luca, primarul comunei Pelinei, a infirmat că a participat la devastarea bunurilor.

„Am fost pe scurt timp, dar nu am văzut să agreseze pe cineva. Acolo în fiecare zi sun evenimente din astea din păcate. Se adună câte 20, 30 de oameni. Acolo se pompează ilegal, fără autorizații de folosință a apei, sunt instalate diferite cabine, diferite pompe și nimeni nu vrea să ne ajute să luăm măsuri” ne-a declarat Tudor Luca.

Primarul a declarat că agenții economici din acel punct utilizează apa pentru irigare fără a avea careva permisiuni, total ilegal.

„Sunt agenți economici care au ales să meargă pe cale legală, să facă trasee, să obțină autorizații de construcții pentru trasee. Sunt persoane care au hotărât că dă să construim, nu mai întrebăm pe nimeni și să pompăm ilegal. Apa e o rezervă a statului și pentru asta trebuie de plătit. Din cauza asta apar probleme” a mai menționat primarul.

Cu toate că ne-a vorbit despre lipsa de acte permisive, primarul a mai declarat că au fost decizii permisive ale consiliului local, unele au fost deja abrogate.

„Sunt și decizii de a permite, sunt decizii de anulare a permisiunii. Cu seceta asta, sunt multe persoane care vor să facă irigarea, dar orice lucrare trebuie de făcut legal, cu autorizații” a punctat Tudor Luca.

Solicitată telefonic, Cristina Ciobanu, ofițer de presă al IP Cahul a comunicat că Poliția are înregistrat un caz similar, iar cu mai multe detalii va reveni o dată ce va fi acumulat probatoriul.

loading...

Comments are closed.