Scheme și evaziuni din contul cetățenilor: Cine sunt unii agricultori care vor ajutor de la Guvern

Protestul agricultorilor

Conflictul dintre agricultori și Guvern, indiferent de cum va decurge, se va finaliza cu noi costuri aruncate pe umerii cetățenilor. Agricultorii primesc deja sub formă de granturi și/sau subvenții, adică sume pe care nu le vor returna, peste 1,6 miliarde de lei în acest an. Acești bani provin din bugetul de stat, format din taxele achitate de fiecare cetățean și companie din Moldova.

Dar cum stau agricultorii cu contribuția la acest buget de stat, de la care vor beneficia pentru acoperirea tuturor riscurilor și pierderilor cauzate de războiul din Ucraina? Destul de prost!

Liderii protestelor agricultorilor din acest an au un comportament fiscal evaziv și iresponsabil. Schemele agricultorilor sunt bine-cunoscute în mediul lor, dar mai puțin cunoscute publicului larg.

Astfel, cea mai clasică formă de evaziune fiscală aplicată de majoritatea agricultorilor este munca la negru și plata salariilor “la plic”. Chiar dacă în prezent niciun mecanizator sau agronom nu acceptă să primească mai puțin de 15 mii de lei pe lună, majoritatea salariilor oficiale ale acestora se situează între 2000 și 4000 de lei.

De exemplu, unul dintre liderii protestelor, I.S., gestionează 5000 de hectare în nordul țării, având doar 12 angajați. Acești muncitori sunt plătiți oficial cu un salariu de 4500 de lei pe lună, în timp ce I.S. a ridicat oficial dividende de peste 1,5 milioane de lei. Prin înregistrarea pe hârtie a unor salarii diminuate, I.S. sustrage de fapt bani din fondul de pensii, dar și din bugetul local, disponibil primăriilor. În același timp, acesta declară oficial venituri de peste 1,5 milioane de lei și solicită chiar despăgubiri și granturi de la buget.

Un alt agricultor foarte activ în rândul protestatarilor, B.D., din sudul țării, este angajat al unei companii care gestionează peste 700 de hectare, având doar 8 angajați. Salariul mediu al acestor angajați este de 2500 de lei pe lună, iar fondatorul companiei a ridicat dividende de aproape 1,2 milioane de lei în 2022.

Tot din sud provine și L.L., fondatorul unei companii agricole cu 7 angajați, care primesc în medie 1700 de lei pe lună. În ultimii trei ani, compania a achitat impozite totale de 67 mii de lei și a beneficiat de subvenții din bugetul de stat în valoare de 1,5 milioane de lei.

O altă companie agricolă, condusă de un lider al protestelor din centrul țării, gestionează peste 1200 de hectare, având 19 angajați cu salarii foarte mici, în medie 3400 de lei lunar. În ultimii trei ani, compania a plătit la bugetul de stat 1 milion de lei impozite și a beneficiat de subvenții de 2,3 milioane.

Un alt lider al protestelor din sudul țării, S.S., este fondator și co-fondator la mai multe companii agricole care gestionează peste o mie de hectare. Din păcate, companiile nu își desfășoară activitatea în profit, iar în ultimii ani au achitat zero lei impozit pe venit. Angajații primesc în medie 5000 de lei lunar.

Majoritatea agricultorilor care protestează sunt producători de cereale și culturi tehnice destinate exportului. Acest lucru înseamnă că subvențiile pe care le plătim au ca beneficiar final consumatorul de peste hotare al cerealelor noastre.

Este adevărat că agricultorii din Moldova se confruntă cu probleme. Distrugerea porturilor ucrainene de pe Dunăre de către Rusia și ieșirea din acordul privind exportul de grâne prin Marea Neagră au dus la o supra-ofertă de cereale în regiune, ceea ce a dus la scăderea prețurilor. Bugetul de stat poate reprezenta o sursă de ajutor pentru agricultorii care se află într-o situație complicată. Cu toate acestea, statul trebuie să combată schemele de evaziune fiscală, iar ajutorul acordat de stat trebuie direcționat numai către agricultorii care respectă legea.

Cum le poți explica unui pensionar din Moldova sau angajaților din alte domenii – IT, Horeca, producție – care sunt, de asemenea, afectați de efectele războiului, că ei ar trebui să sprijine agricultorii care în ultimii ani i-au prejudiciat direct, practicând plata la negru a salariilor, munca nedeclarată și evaziunea fiscală?

Sursa: paranteze.md

Total
0
Shares
Total
0
Share