Scholz, Macron și Tusk vor avea întrevedere în Berlin. Care vor fi subiectele abordate

Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk se vor întâlni vineri, 15 martie, la Berlin, unde vor discuta, în special, despre pozițiile lor privind sprijinul pentru Ucraina, scrie Realitatea.md

Macron urmează să sosească la Berlin vineri în jurul prânzului și se va întâlni mai întâi separat cu Olaf Scholz. După-amiază, acestora li se va alătura Donald Tusk pentru un dialog în formatul „Triunghiului de la Weimar”, care va fi prima reuniune a liderilor celor trei țări de la revenirea lui Donald Tusk în funcția de prim-ministru.

Întâlnirea ar trebui să contribuie la soluționarea diferendelor și să demonstreze unitate după tensiunile acumulate între Paris și Berlin din cauza diferenței de poziții cu privire la o serie de probleme de sprijin pentru Ucraina, iar acest lucru a devenit vizibil în plan public.

Unul dintre cele mai evidente episoade a fost reacția cancelarului german după cuvintele lui Macron că nu exclude potențiala trimitere a trupelor aliate în Ucraina.

Macron a spus apoi că a venit timpul pentru Europa când va fi necesar „să nu fim lași”, ceea ce a fost luat ca un reproș pentru Olaf Scholz. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat ulterior că „astfel de comentarii nu ajută la rezolvarea problemelor de asistență pentru Ucraina”.

În privat, oficialii germani se plâng că Macron recurge la declarații puternice, dar, în același timp, sprijinul Franței pentru Ucraina este semnificativ mai mic decât cel pe care Germania l-a oferit și a promis să-l ofere.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share