Alte știri

Scrisoarea unui tânăr pentru Andrei Năstase: „O fi oare un început ori doar numele s-a schimbat?”

Pinterest LinkedIn Tumblr
Un tânăr din Republica Moldova care are o pasiune pentru călătorii și care apreciază mereu ideile noi și utile i-a scris o scrisoare noului Primar al municipiului Chișinău. Eduard Gherman, autorul scrisorii, speră că Năstase nu-l va dezamăgi și într-un an va reuși să doteze transportul public din Chișinău cu aer condiționat.

„Primar nou.
Viitor tot nou … sau doar un nou trecut? Ce zici?
O fi oare un început ori doar numele s-a schimbat?

– Andrei, hai te rog, fă așa, la anul să ies să te mai votez.
Să nu rămân decepționat,
că, de altfel, îmi iau Chișinăul, cu el speranța și am plecat.
Dar tu ce faci?

Nu o voi face pe patriotul. Nu voi declara Chișinăul fiind drept cel mai frumos oraș din lume (așa cum ni se tot bagă în cap de mici). Ar fi fățarnic din partea mea. Hai să lăsăm romantismul ăsta sovetic. Cel mai ospitalier, cel mai curat, cel mai verde, alb, portocaliu, violet sau cum acolo? De fapt, el așa a și ajuns să arate, un curcubeu de culori. Vesel, dar totuși nu prea.

– Andrei, acum ce față-i dăm? Poate una de Sibiu sau Cluj, ca la început…
în drum spre Viena, Paris și Amsterdam.
(sau poate depunem actele Chișinăulul pentru redobândirea cetățăniei românești? Sau, cum crezi, ce cetățănie ar vrea?)

Călătorind, am descoperit, spre marea mea surprindere că, multe orașe din țări, pe care le considerăm mult mai sărace și slab dezvoltate, arată mult mai plăcut decât iubita noastră „capitală europeană”.

Au fost cazuri când, discutând cu localnici și auzind că sunt din Chișinău, capitala unei țări europene, afirmau instant, încrezuți, că orașul meu (îi uitau exact peste 2 secunde numele) e super curat, civilizat, frumos, iar mie-mi era rușine să le zic că, de fapt, într-o oarecare măsură, mi-aș dori Chișinăul să arate ca orașele lor. Dar tăceam. Oricum nu aveau să mă creadă. O luau drept glumă sau sarcasm.

E ca și în cazurile când eram întrebat care e salariul unui polițist, medic sau învățător la noi. Nu mă credeau că e mai mic decât la ei. Râdeau, iar apoi: „– Nice joke, my friend” (bună gluma, prietene).

Însă aceasta e deja altă istorie…

Deci, Andrei, construim un wowChișinău?
Sau mă petreci peste un an la aeroport, cu un troleu?
…fără condiționer” 
scrie Eduard.

Mai multe vedeți pe blogul său WOW Life

loading...

Comments are closed.