Secretariatul Paramentului a găzduit o reuniune online dedicată consolidării administrațiilor parlamentare în țările Parteneriatului Estic

Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a găzduit, marți, o reuniune online a staff-urilor Secretariatelor instituțiilor legislative ale țărilor membre ale Parteneriatului Estic. Aceasta a avut drept scop lansarea unei noi etape a proiectului ”Consolidarea administrației parlamentare în țările Parteneriatului Estic” , finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul Fondului Regional de Reformă Administrației Publice în țările Parteneriatului Estic.

Evenimentul a fost inaugurat de Secretarul general al Parlamentului Republicii Moldova, Tamara Gheorghița, care și-a exprimat speranța că, în pofida contextului regional dificil legat de războiul din Ucraina, statele participante vor reuși să-și consolideze interacțiunea, inclusiv în cadrul acestui proiect.

Pentru a stabili de comun acord obiectivele specifice și abordările noi în consolidarea instituțională, conducătorii Secretariatelor Parlamentelor din țara noastră, din Georgia, Armenia, Ucraina și Azerbaidjan au prezentat evoluțiile și provocările actuale în parlamentele țărilor lor.

Astfel, Secretarul general al Paramentului Republicii Moldova, Tamara Gheorghița, a anunțat că obiectivul principal este de a crea o instituție eficientă, profesionistă și transparentă, iar în acest sens este binevenită colaborarea cu instituțiile similare din Parteneriatul Estic și cu donatorii externi. Tamara Gheorghița a adus drept exemplu Memorandumul de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European, semnat în premieră între cele două instituții legislative, care vizează inclusiv creșterea performanței Secretariatului Parlamentului.

De asemenea, participanții au luat cunoștință de alte bune practici, inclusiv – de Programul strategic corporativ al Aparatului Adunării Naționale a Armeniei, al cărui scop de bază este dezvoltarea potențialului uman și creșterea gradului de informare și implicare a cetățenilor.

Totodată, Farid Hajiyev, șeful serviciului public și departamentului de resurse umane al Milli Majlis al Republicii Azerbaidjan, a informat membrii staff-urilor privind schimbările structurale în cadrul Aparatului Parlamentului Republicii Azerbaidjan în vederea modernizării proceselor instituționale.

Provocările în abordarea scopurilor strategice ale Secretariatului Parlamentului Georgiei au fost prezentate de Secretarul general al Legislativului de la Tbilisi, Ketevan Kvinikadze, care s-a referit, în special, la angajamentele civice ale instituției și instrumentele de realizare a acestora, dar și la sistemul de administrare eficientă a resurselor umane.

Participanții la eveniment și-au exprimat solidaritatea cu Secretarul General al Radei Supreme din Ucraina, Viacheslav Shtuchniy, și cu tot poporul ucrainean care trece prin momente tragice ale istoriei sale. A fost transmis un mesaj ferm de susținere pentru pace, integritate teritorială și dezvoltare democratică a Ucrainei.

În încheierea reuniunii s-a decis formularea unei noi foi de parcurs în cooperarea în cadrul Rețelei Secretarilor generali ai Parlamentelor țărilor Parteneriatului Estic. Printre obiectivele propuse se regăsesc transparența în actul legislativ, inclusiv digitalizarea circuitului de acte; evaluarea ex-post juridică și de impact al actelor legislative; incluziunea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor; sporirea capacităților diverselor categorii de personal; consolidarea cooperării în cadrul rețelei și cu alte platforme regionale.

Participanții au mulțumit GIZ pentru suport în consolidarea capacităților secretariatelor parlamentelor.

Total
0
Shares
Total
0
Share