Secretarul general al NATO: Rămânem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune

NATO a declarat miercuri că intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, condamnând ieșirea Rusiei din acordul care asigura trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale ucrainene, relatează Reuters.

“NATO și aliații intensifică supravegherea și recunoașterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și drone”, informează un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.

Anunțul a fost făcut după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, organismul înființat la începutul acestei luni pentru a coordona cooperarea dintre alianța militară occidentală și Kiev.

„Aliații subliniază că noua zonă vizată de avertizarea Rusiei în Marea Neagră, aflată în zona economică exclusivă a Bulgariei, generează noi riscuri în ceea ce privește o eventuală eroare de calcul și escaladare, precum și impedimente serioase pentru libertatea de navigație”, se arată în declarația NATO.

De asemenea, NATO a condamnat recentele atacuri rusești asupra orașelor ucrainene Odesa, Mikolaiv și a altor orașe portuare, inclusiv un atac cu dronă asupra unei instalații ucrainene de depozitare a cerealelor din orașul portuar dunărean Reni, din apropiere de granița cu România.

„Rămânem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Totodată. aliații au salutat eforturile României, Bulgariei, Turciei, Uniunii Europene și ale Națiunilor Unite de a permite continuarea exportului de cereale ucrainene pe cale terestră și maritimă. Aliații au precizat, de asemenea, că vor continua să ofere Ucrainei asistență militară, economică și umanitară majoră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat “сondamnarea clară și fără echivoc” a Consiliului NATO-Ucraina pentru retragerea Rusiei din acordul privind cerealele.

Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit miercuri (26 iulie 2023) pentru a aborda situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a ieșirii unilaterale a Rusiei din Inițiativa privind cerealele de la Marea Neagră, acord mediat de Organizația Națiunilor Unite și de Turcia. Consiliul a fost prezidat de secretarul general adjunct Mircea Geoană

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat reuniunea în urma unei cereri de consultare în caz de criză din partea președintelui Volodimir Zelenski.

Total
0
Shares
Total
0
Share