Secretarul general, Jens Stoltenberg: ”Deciziile pe care le vom lua la Vilnius vor aduce Ucraina mai aproape de NATO”

 

La Summitul NATO de la Vilnius, care se va desfășura în perioada 11-12 iulie, vor fi abordate cele mai stringente provocări pentru Alianță, astfel încât să și fie consolidată descurajarea și apărarea NATO, dar și pentru a aduce Ucraina mai aproape de Alianță, se menționează într-un comunicat publicat pe site-ul NATO. Sursa mai notează că Alianța Nord-Atlantică se confruntă în prezent cu cel mai periculos și mai imprevizibil mediu de securitate de la Războiul Rece.

„Deciziile pe care le vom lua la Vilnius vor aduce Ucraina mai aproape de NATO. Întărirea descurajării și apărării NATO va fi, de asemenea, pe ordinea de zi a summitului nostru”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe lângă subiectele enunțate mai sus, la Summit-ul de la Vilnius, liderii NATO vor aborda o mare varietate de probleme cu care se confruntă Alianța și se vor asigura că NATO rămâne pregătită să răspundă oricărei provocări, mai notează sursa citată.

În paralel cu Summitul de la Vilnius, orașul va găzdui Forumul Public NATO – un eveniment care își propune să promoveze o mai bună înțelegere publică a politicilor, obiectivelor și deciziilor NATO prin dialog și implicare cu un grup unic și divers de părți interesate.

Organizat de NATO și organizații ale societății civile, forumul va oferi discuții, dezbateri și sesiuni interactive despre diverse subiecte de pe agenda NATO.

Menționăm că Lituania va găzdui pentru prima dată când găzduiește un summit NATO Lituania, deși este un membru al Alianței de aproape două decenii.

Lituania a aderat la NATO în primăvara anului 2004, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, România, Slovacia și Slovenia, în cel mai mare val de extindere din istoria NATO.

Lituania și-a demonstrat angajamentul față de NATO în multe feluri, inclusiv prin găzduirea unui grup de luptă multinațional NATO, precum și prin contribuția cu trupe la multe misiuni și exerciții conduse de NATO.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share