Securitatea cibernetică în sectorul energetic: Experți din țările Parteneriatului Estic se reunesc la Chișinău pentru a consolida practicile și instrumentele de apărare

Principalii actori din sectorul energetic din țările membre ale Parteneriatului Estic s-au reunit la Chișinău pentru a studia oportunitățile de întărire a securității cibernetice în sectorul energetic.

Atelierul interactiv de două zile explorează oportunitățile pentru consolidarea practicilor și instrumentelor de securitate cibernetică, precum și întărirea rezilienței cibernetice.

”Odată cu digitalizarea sectorului energetic, cresc și riscurile cibernetice. Progresul în digitalizare transformă sectorul în unul mai inteligent, aduce consumatorilor servicii inovative și mai calitative. Totuși, o altă latură a digitalizării este expunerea sporită la atacuri cibernetice, care prezintă pericole pentru datele personale ale consumatorilor, dar și pentru securitatea livrărilor de energie. Or, în lumea modernă, de energie electrică depind practic toate procesele și viața economică și socială”, a declarat în deschiderea seminarului secretara de stat la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu.

În cadrul instruirii, sunt examinate legislația și situația curentă din țările participante, redefinirea rolurilor și responsabilităților pe lanțul valoric al livrărilor de energie electrică și prioritățile în sector. De asemenea, un subiect important este implementarea Codului de rețea privind securitatea cibernetică în rețelele europene, aprobat de Uniunea Europeană în anul 2024.

Potrivit Ministerului energiei, Codul de rețea privind securitatea cibernetică stabilește un standard european pentru securitatea cibernetică a fluxurilor transfrontaliere de energie electrică și include norme privind evaluarea riscurilor cibernetice, cerințe minime comune, certificarea securității cibernetice a produselor și serviciilor, monitorizarea, raportarea și gestionarea crizelor.

Instruirea este organizată de Ministerul Energiei în parteneriat cu Consiliul Autorităților Europene de Reglementare a Energiei, CEER, și reunește reprezentanți ai ministerelor energiei, autorităților de reglementare și a operatorilor de sistem din țările Parteneriatului Estic.

Total
0
Shares
Total
0
Share