Ședința de judecată în dosarul certificatului medical fals, de care este învinuit Igor Dodon, a fost, din nou amânată

Examinarea dosarului privind falsificarea certificatului medical de care este învinuit fostul șef de stat, Igor Dodon, soția sa și medicul lor de familie bate pasul pe loc. Astăzi, a fost amânată din nou ședința de judecată. Se întâmplă după ce, anterior, Dodon a solicitat instanței ca dosarul să fie examinat de un complet de magistrați, și nu de unul, cum a fost stabilit inițial. Deocamdată, conducerea Judecătoriei Chișinău, sediul central, nu s-a pronunțat în privința solicitării, iar astfel acțiunile procesuale penale nu pot continua, scrie Moldova1.md

La ședința de judecată s-au prezentat toate părțile: fostul președinte, Igor Dodon, soția sa, Galina, și medicul de familie. În cadrul acesteia, avocații au menționat că nu au primit niciun răspuns la solicitarea depusă anterior cu privire la examinarea cauzei de către trei judecători, iar astfel, nu pot continua ședința.

Am depus o cerere în formarea completului de judecători pentru examinarea acestei cauze penale. Rog să fie anexată la materialele cauzei respective.

Procurorii susțin că solicitarea avocaților nu a fost depusă în termenul prevăzut de lege, iar acest lucru trezește bănuieli.

„Este straniu că domnii apărători doar vineri, în data de 9, au depus această cerere, vădit omițând termenul rezonabil în care urmau să o depună. Se relevă cu regret un caracter tendențios spre a tergiversa ședința preliminară”, a declarat Petru Iarmaliuc, procuror de caz.

Igor Dodon susține că este nevinovat și neagă acuzațiile aduse de procurori precum că ar tergiversa intenționat examinarea cauzei penale.

„Este o problemă cu organizarea din partea instanței. Noi suntem deschiși, vedeți, ne prezentăm, nu ne ascundem și vom continua mai departe să ne apărăm poziția.”

Potrivit procurorilor, cei trei: soții Dodon și medicul de familie, sunt acuzați de întocmirea, deținerea și folosirea unui document oficial fals. Este vorba despre un certificat medical, prezentat în instanță, în baza căruia, Dodon solicita permisiunea judecătorilor de a pleca peste hotare, pentru ca fiul său minor să ia un tratament post-COVID, Igor Dodon având interdicția de a părăsi țara. Același document fals a fost prezentat la Procuratura Anticorupție și de soția sa, Galina, în privința căreia, la fel, este aplicată o măsură preventivă. Dosarul privind întocmirea, deținerea și folosirea unui document oficial fals a fost expediat în instanță la sfârșitul lunii martie. Potrivit legii, dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei riscă o amendă de până la 47 500 de lei, până la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau cinci ani de închisoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share