Externe

Şeful Pentagonului acuză Beijingul că ascunde informaţii privind noul coronavirus

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful Pentagonului Mark Esper a acuzat miercuri China de lipsă de transparenţă privind noul coronavirus, la peste patru luni după primele informaţii din oraşul chinez Wuhan, de unde s-a declanşat epidemia, în decembrie, relatează AFP.

“Este clar că chinezii ar fi putut fi mai transparenţi mai devreme şi ar fi împărtăşit mai multe date”, a declarat ministrul american al Apărării pentru canalul de ştiri Fox. ″Chiar şi astăzi, vedem că ascund informaţii″⁣, a spus el.

“Dacă ADN-ul (noului coronavirus) ar fi fost comunicat experţilor noştri mai devreme, am fi înţeles mai bine cum să reacţionăm”, a explicat el.

“Pentru a reveni la normal, sau aproape de normal, trebuie să cooperăm”, a continuat Esper. ’Toate ţările lumii cooperează pentru a înţelege acest virus şi pentru a-l controla. Şi pur şi simplu nu vedem ce trebuie să vedem din China acum″, a menţionat responsabilul SUA.

Noul coronavirus a infectat peste două milioane de oameni în întreaga lume şi a ucis mai mult de 127.000 de oameni. Statele Unite plătesc cel mai greu preţ, cu aproximativ 26.000 de decese la peste 610.000 de cazuri.

La rândul său, secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo a subliniat miercuri în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul adjunct de externe al Chinei Yang Jiechi nevoia de transparenţă deplină şi de schimb de informaţii pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, notează Reuters.

În cadrul convorbirii telefonice, Pompeo a discutat despre ″importanţa crescută″⁣ pe care Statele Unite o acordă facilitării de către China a exporturilor de echipamente medicale pentru a satisface cererile din SUA.

Sursa: AFP/ProTV România.

loading...

Comments are closed.