Externe

Șeful spionilor din Estonia a povestit despre rețeaua de agenți de influență ai Rusiei în țările vecine

Pinterest LinkedIn Tumblr

Departamentul Estonian de Informații Externe a deconspirat printre personalități publice, cum ar fi jurnaliști, diplomați, oameni de afaceri și politicieni, o rețea de agenți ruși de influență, a declarat vineri directorul general al Departamentului de Informații Externe al Estoniei, Mikk Marran, la Forumul de securitate din Aspen, transmite Moldova.org.

„Am identificat o rețea formata din politicieni, jurnaliști, diplomați și afaceriști, care include de fapt, agenții de influență ai Rusiei, carora li se spune ce ar trebui să facă – a spus Marran. Putem vedea în mod clar cum aceste persoane impun planul de acțiune al Rusiei“, a declarat Mikk Marran.

Șeful Serviciului de Informații Externe estonian a avertizat că, în ciuda întâlnirii lui Donald Trump și Vladimir Putin și a relațiilor aparent bune, amenințarea din partea rusă nu a trecut: „în ultima vreme, Kremlinul a început să exploateze mai mult agenții de influență și să crească rolul acestora”, a remarcat Marran.

El a dat ca exemplu pe politicienii care, ani de-a rândul, au lucrat la nivelul administratiilor locale și acum au început să acceadă în parlamentele și guvernele naționale. „Ceea ce ei (rușii – n.r.) le-au oferit este atenția mass-media și sprijin politic, plus oportunități de afaceri exclusive și, în câteva cazuri, asistență financiară“, a mai spus Marran.

Șeful serviciului de informații externe al Estoniei a refuzat să nominalizeze vreun nume din lista celor suspectati ca ar fi agenti de influență străină.

Amintim că liderul Antimafie, Sergiu Mocanu, a dezvăluit că și în Republica Moldova activează o rețea de agenți secreți ai Federației Ruse. Mai mult, el a oferit și câteva nume, printre care a desconspirat-o pe Natalia Morari, jurnalistă venită la Chișinău de la Moscova odată cu evenimentele din 7 aprilie 2009.

natalia morari, agent fsb, republica moldova, tv 8, chiril lucinschi, tv 7, pldm

loading...

Comments are closed.