Selecționata de biatlon a Moldovei continuă să se pregătească pentru următorul sezon competițional

Selecționata de biatlon a Moldovei continuă să se pregătească pentru sezonul competițional 2023/2024. Sportivii se află în cantonament la Idre, Suedia, unde în acest an s-au creat condiții meteorologice deosebit de favorabile pentru efectuarea unor antrenamente pe zăpadă naturală.

„Este ceva de-a dreptul excepțional ca în Idre să fie o astfel de vreme la început de noiembrie: aici ninge, serviciile meteo promițând și de acum încolo ninsori abundente, cu o răcire ulterioară a vremii. Traseul și starea pârtiei sunt de o calitate bună. Ne antrenăm pe porțiuni de teren cu relief variat, ceea ce este extrem de important, cu schimbarea căilor de acces spre poligonul de tir. Pregătirile decurg excelent”, a menționat Alexandr Semionov, antrenorul principal al echipei naționale.

Dumnealui a comunicat că în perioada de vară-toamnă membrii selecționatei s-au antrenat în diferite locații, conform unor programe individuale. Acum echipa va purcede la efectuarea unor antrenamentele de grup. Toți atleții se află într-o formă sportivă bună, acest lucru permițându-le să aspire la rezultate pe măsură în cadrul etapei inaugurale a Cupei Mondiale, care se va desfășura pe 25 noiembrie la Östersund, Suedia.

Iar noul echipament, elaborat cu sprijinul financiar al lui Dmitri Torner, președintele Federației de Biatlon din R. Moldova, va constitui un avantaj suplimentar în vederea sporirii vitezei sportivilor noștri.

„Noul echipament, de o calitate deosebită, va inspira cu siguranță sportivii, fapt pentru care îi suntem recunoscători președintelui Federației. În biatlon nu există lucruri ce pot fi neglijate când vine vorba de echipare, un factor ce se poate constitui într-un avantaj suplimentar pentru a spori viteza sportivilor. Uneori ne lipsește foarte puțin – este vorba de secunde sau chiar zecimi de secundă – pentru a urca pe podiumul de premiere, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, la precedenta ediție a Campionatelor Europene. În general, voi remarca cu satisfacție activitatea desfășurată în ultima vreme de Federația națională de biatlon. Ni s-a pus la dispoziție un autobus, pretutindeni suntem recunoscuți și salutați. De fapt, biatlonul este o mare familie, alcătuită nu doar din sportivi, ci și din suporteri de pe tot continentul european. Iar asemenea acțiuni în mod sigur contribuie la promovarea imaginii sportivă a Moldovei, ceea ce ne bucură foarte mult”, a spus Alexandr Semionov.

Dacă e să ne referim la obiectivele urmărite de tricolori în sezonul ce abia începe, antrenorul a declarat că planifică să intre în top-17 a clasamentului mondial cu echipa masculină și în top-20 cu cea feminină.

„Aspirăm să obținem o cotă mai mare a numărului de participanți la etapa Cupei Mondiale, același lucru fiind valabil pentru cota de participare la Jocurile Olimpice de iarnă. Astfel, echipa feminină a Moldovei în acest an va fi reprezentată tocmai de 3 sportive, ceea ce ne oferă șanse și posibilități suplimentare. Și la masculin în mod constant vom fi prezenți cu trei sportivi. Vom înainta metodic, pas cu pas, pe linie ascendentă”, a specificat tehnicianul.

De asemenea, selecționerul a remarcat dăruirea de sine a discipolilor săi la antrenamente și a relatat despre starturile ce urmează. „Atleții depun o muncă asiduă, arzând de dorința de a demonstra rezultate cât mai bune, atât pentru ei, cât și pentru echipă, pentru țară. Duminica viitoare, în data de 12 noiembrie, va începe Campionatul open al Suediei. Pentru Moldova la linia de start prima va ieși Alina Stremous, în concursul de sprint. Aceste competiții de puțin cedează Cupei IBU din punctul de vedere al suspansului generat, fiind pentru noi deosebit de importante. Anume acolo se va realiza selecția pentru obținerea locurilor în componența lotului național, iar atleții vor fi extrem de motivați de a excela în vederea obținerii acestui obiectiv major”, a punctat Alexandr Semionov.

Total
0
Shares
Total
0
Share