Politic

Sergiu Prodan: ”Vom crea un fond al culturii. La întrebarea de unde luăm bani? Trebuie taxată incultura”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, spune că una dintre prioritățile instituției este crearea unui Fond al Culturii. Potrivit oficialului, Fondul Culturii își va acumula banii din taxarea unor vicii precum sunt consumul de alcool sau jocurile de noroc. În același timp, ministrul spune că salariile angajaților din domeniul culturii rămâne o problemă majoră, ce ar putea fi, parțial, soluționată prin modificarea legii salarizării, notează IPN.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Sergiu Prodan argumentează necesitatea creării unui minister separat care să se ocupe de problemele din domeniu prin faptul că în fostul minister al Educației, Culturii și Cercetării, cultura era complet ignorată.

„Am fost șocat de rolul și locul atribuit culturii în tot sistemul anterior de guvernare. Am descoperit în fostul minister doar 6 persoane care veneau la lucru și se ocupau de problemele culturii. Greșeala cea mare în cei 30 de ani de Independență este că s-a perceput cultura doar ca și cântece și dansuri”, a spus Sergiu Prodan, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul spune că printre prioritățile mandatului său este crearea unui fond al culturii și majorarea salariilor angajaților din domeniu. Potrivit oficialului, majorările de salarii vor fi făcute chiar din 2022.

„Vom crea un fond al culturii. La întrebarea de unde luăm bani? Trebuie taxată incultura. Dacă ne uităm în țările din imediata apropiere, vedem că sunt taxate jocurile de noroc, consumul de alcool. Salarizarea în domeniul culturii este o durere de cap a actualei guvernări și este rezultatul fostelor guvernări. Trebuie să avem o abordare sistemică, segmentar nu este posibil. În afară de actori, lucrează mulți oameni în domeniul artei care nu se văd în scenă, salarizarea cărora este la fel de importantă. Restauratorii sunt persoanele care nu se văd din scenă, dar e în mâna lui să dea plusvaloare unei opere de artă sau s-o distrugă. La salarizare se spune că el nu ia decizii, și nu ia sporuri. Trebuie schimbată legea salarizării. Trebuie să facem ordine pe interior. De multe ori legislația nu ne permite să majorăm salariile pe anumite funcții”, a mai spus Sergiu Prodan.

loading...

Comments are closed.