Serviciu de branhiterapie 3D a fost inaugurat în cadrul Institutului Oncologic

 

Un serviciu de branhiterapie 3D, unic în țară, a fost inaugurat în cadrul Institutului Oncologic din Chișinău. Echipamentul este o donație oferită de Agenția Internațională Atomică, cu un cost total de 19 500 de euro, scrie IPN

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a remarcat că echipamentul este foarte important pentru medici pentru ca să asigure un tratament eficient și modern. Administrarea tipului de tratament cu radioterapie este mai benefic, deoarece poate atinge strict ținta tumorii și e mai puțin nociv pentru alte organe.

Potrivit reprezentantei Europei de Est a Agenției Internaționale Atomice, Carmina Velasco, pe viitor va fi lansat un nou serviciu medicinal nuclear, cum ar fi terapia cu ioni radioactivă. Totodată, ea a remarcat că în Republica Moldova, la fel ca și în alte țări, cancerul pune o presiune foarte mare asupra sănătății oamenilor. Agenția are intenția de a mai ajuta țara noastră pentru implementarea proiectelor cu scopul luptei cu cancerul.

„Doar în 2022, peste 400 de echipamente noi au fost instalate în Insistatul Oncologic, ceea ce e de 5 ori mai mult decât s-au instalat în cinci ani precedenți. În opinia sa, este importantă și resursa umană, dând asigurări că Institutul Oncologic dispune de o echipă bine instruită pentru a lucra cu aparatele respective și indispensabile în tratamentul unui pacient oncologic”, a adăugat Ruslan Baltaga, director al Institutului Oncologic.

Șefa Departamentului Oncologie Radiologică a Institutului Oncologic, Ludmila Eftodiev, a declarat că echipamentul asigură transferul de la o tehnică veche 2D, la una 3D. Iradierea cu respectivul aparat se face la distanțe scurte și reprezintă o metodă de tratament avansată prin amplasarea sursei de radiație în tumoare sau în imediata apropiere a acestuia, protejând astfel expunerea la radiație a țesuturilor sănătoase învecinate. Toleranța la asemenea tratament este mai mare, iar nocivitatea mai mică. Ea a adăugat că cu toate că utilizarea tehnicii 3D este mai complicată, precizia este mai înaltă.

Total
0
Shares
Total
0
Share