Serviciul Vamal amintește despre condițiile de transport a coletelor și bagajelor neînsoțite

Se apropie perioada sărbătorilor de iarnă și tot mai multe persoane fie primesc bagaje neînsoțite, fie transmit. În context, Serviciul Vamal amintește condițiile necesare a fi respectate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în raport cu transportarea bagajelor și transmisiunilor neînsoțite, arată un comunicat al Serviciului Vamal.

Toate bunurile transportate prin intermediul coletelor sau bagajelor neînsoțite este necesar să fie declarate controlului vamal.

Mecanismul de trecere a bunurilor și a mijloacelor de transport peste frontiera vamală a Republicii Moldova de către persoanele fizice este stabilit de Regulamentul cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1185/2003. Prevederile legale indicate în Regulament se extind asupra tuturor persoanelor fizice (rezidenți, nerezidenți) care deplasează peste frontiera vamală bunuri, precum și mijloace de transport destinate uzului personal.

Bunurile expediate de către proprietar (posesor) sau la indicația lui, care sunt deplasate peste frontiera vamală de către transportator și nu sunt însoțite de proprietar (posesor) se califică drept bagaje neînsoțite, în temeiul unui document eliberat de proprietarul bunurilor sau unei dovezi de încheiere a contractului respectiv de transport.

La introducerea bagajului neînsoțit pe teritoriul vamal, persoana fizică sau transportatorul are obligația de a declara și achita drepturile de import, pe principii generale, organului vamal situat în punctul de trecere a frontierei de stat. Una dintre condiții pentru permiterea introducerii bunurilor respective este ca acestea să nu fie destinate activității comerciale sau de producție.

Controlul vamal al bagajelor neînsoțite se efectuează numai în prezența unui reprezentant împuternicit legal al posesorului bagajului, iar transportarea coletelor sau bagajelor neînsoțite peste frontiera vamală nu se admite fără reprezentantul legal al posesorului. Reprezentantul posesorului bagajului neînsoțit poate fi oricare persoană fizică cu capacitatea juridică deplină și care dispune de actul, ce confirmă dreptul său de a reprezenta acest bagaj.

Alte informații referitor la prevederile legale privind importul/exportul bagajului neînsoțit pot fi consultate accesând următorul material informativ ”Bagajul neînsoțit”.

Total
0
Shares
Total
0
Share