Alte știri

SFÂRȘIT pentru presa scrisă. De ce se îngrijorează directorul Moldpresa

Pinterest LinkedIn Tumblr

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Moldpresa Grup SRL, cel mai mare distribuitor de ziare și publicații periodice din Republica Moldova, își exprimă îngrijorarea că ramura distribuției ziarelor și a altor publicații periodice este pe cale de dispariție”.

Directorul companiei, Viorel Filimon, spune că, în octombrie 2017, autoritățile municipale au aprobat Regulamentul de desfășurare a comerțului în capitală, iar chioșcurile de distribuție a presei au fost puse în condiții egale cu gheretele de comercializare a produselor alimentare, băuturilor, hainelor etc. De atunci, presa scrisă din Moldova se confruntă cu probleme. Distribuirea ziarelor și altor publicații periodice devine, pe an ce trece, tot mai dificilă, transmite IPN.

În februarie 2019, Consiliul municipal Chișinău a modificat Regulamentul, introducând condiții de excepție pentru punctele de vânzare a publicațiilor periodice. Moldpresa Grup s-a conformat noilor condiții – în toate chioșcurile, pe 60% din vitrină au fost expuse ediții periodice. Totodată, întreprinderea deținea contracte pentru distribuția a cel puțin 50% din titlurile de ediții periodice editate în Republica Moldova.

Potrivit directorului companiei, deși activitatea este exercitată în strictă conformitate cu norma legală, în ultima perioadă, sub pretextul elaborării unui nou concept de activitate a unităților de comerț, preturile de sector nu mai prelungesc, nici măcar provizoriu (până la adoptarea noii concepții), termenele de valabilitate ale schemelor chioșcurilor de distribuție a ziarelor și altor publicații periodice.

Directorul spune că în sectorul Ciocana deja au fost deteriorate sau evacuate abuziv zece chioșcuri de presă, iar în curând vor fi evacuate toate gheretele de presă din sectorul Râșcani. „Aceste acțiuni inevitabil duc la lichidarea distribuției cu amănuntul a ziarelor și a altor publicații periodice și elimină posibilitatea cetățenilor de a-și valorifica dreptul de acces la informație”, a spus Viorel Filimon.

„Chișinăul nu poate exista fără presă. Acest apel este un strigăt către autorități. Incertitudinea în care astăzi s-a pomenit presa periodică este de nedescris”, a spus vicedirectorul Moldpresa Grup SRL, Adrian Racu. „Autoritățile publice locale, prin diverse instrumente administrative, nimicesc pur și simpli difuzarea presei”, a spus un alt vicedirector al companiei, Igor Blanari.

Citește și: În atenția elevilor, profesorilor și părinților! Au fost actualizate manualele școlare electronice

loading...

Comments are closed.