Sfaturi UTILE pentru părinți: Cum să NU acționezi în caz de gripă la copii

Copil răcit, remedii, temperatură, copil, părinți

Pediatrul Mihai Craiu a publicat pe pagina Spitalului Virtual de Copii încă o serie de sfaturi valoroase pentru părinți atunci când copilul face gripă. După ce am recunoscut faptul că boala cu febră, de data aceasta, este altfel decât la toate celelalte episoade de „răceală” pe care juniorul le-a experimentat la grădiniță, putem să ne gândim la gripă. Este aşa numita situație de ILI (Influenza-like Illness). În care musafirul nedorit (virusul gripal) a venit „fast & furious”. În gripă copilul devine evident bolnav, cu dureri de cap, de muşchi şi de oase, în câteva ore. Pare a fi mult mai bolnav decât o arată tusea rară!

Ce facem? Dăm un medicament de febră și apelăm medicul de familie pentru a ne sfătui despre paşii de urmat. Ce NU facem?

Dacă febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grăbim cu alte antitermice, fără aviz medical.

În nici un caz nu dăm aspirină (nici efervescentă, nici tamponată, de nici un fel!!) unui pacient care ar putea avea gripă. Sau varicelă. De ce? Pentru ca ar putea face complicații mortale, cum este sindromul Reye care afectează grav ficatul şi creierul copilului.

Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febră și se simte altfel foarte bine şi se joacă normal, dacă este un copil ce nu are nici o boală gravă cunoscută. Mai ales dacă are mai mult de 5 ani.

Nu utilizăm la domiciliu şi FĂRĂ consult medical nici un antibiotic. În această grupă de NU ANTIBIOTICE intră și prescripțiile telefonice. Copilul mic, sub 5 ani sau având o boală cronică, TREBUIE consultat direct, dacă e suspect ILI şi nu telefonic!

NU ne „culcăm pe o ureche” după un test rapid negativ pentru gripă. Nu este absolut sigur că nu avem boala şi că nu o putem transmite altora. Trebuie să ne izolăm la domiciliu și să evităm cu grijă să nu tușim incorect (fără a acoperi gura cu cotul). Câteva zile, puține, până scade febra.

Nu dezvoltăm o psihoză pentru nevoia imperioasă de test de gripă. Zeci de copii au fost aduși la INSMC (și în toate celelalte spitale de copii pe care le cunosc) pentru testare de gripă. Sub cele mai ciudate pretexte – are vecinul de palier gripă, școala noastră va fi închisă, stau în oraşul cu numărul maxim de pacienți confirmați etc. Uneori la copii altfel sănătoşi.

Testul de gripă ar trebui făcut la acei pacienți care ar trebui internați sau care au o formă severă de boală sau care ar putea face complicații majore.

Ca să fie cu noroc… Nu dăm Oseltamivir (Tamiflu) de capul nostru. Dacă dăm super-ofertă de Tamiflu tuturor copiilor cu gripă suspectată și la toți contacții lor, vom obține o selecție a virusurilor circulante cu rezistență la Oseltamivir. S-a mai întâmplat şi în anii trecuți. Abuzul de Tamiflu are aceleași efecte de selecție a „golanilor MARI și rezistenți” ca şi excesul de antibiotice în cazul bacteriilor.

Nu există purtător sănătos de virus gripal. Şi nu facem teste să verificăm dacă „a rămas” virusul în corpul copilului după vindecare.

Nu intrăm în panică din cauza că nu am găsit Tamiflu din proprie inițiativă pentru autotratament la domiciliu. Doar pentru că bănuim că avem gripă. În spital pentru pacienții cu gripă medie/severă există medicația adecvată.

Diversele suplimente de „imunitate” promovate asiduu pe toate canalele radio-TV în aceste zile au efect ZERO BARAT ABSOLUT pentru cazurile de gripă. Dacă e gripă uşoară (cum sunt aproape toate formele de boală observate recent) se va vindeca fără niciuna din doctoriile „miraculoase”. Dacă e gripă severă se tratează în spital.

Sursa: Odoraș.md

Citește și: 10 cărți care au făcut să plângă o lumea întreagă

Total
0
Shares
Total
0
Share