Siegfried Mureșan: ”Republica Moldova se află pe drumul spre Uniunea Europeană!”

La un an de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova a avansat în îndeplinirea celor nouă condiționalități formulate de Comisia Europeană și se află la un nivel destul de bun de implementare a acestora, susțin experții, scrie Radiomoldova.md

În opinia lor, toate angajamentele ar putea fi îndeplinite în lunile iulie-august, astfel încât țara noastră să obțină o decizie favorabilă din partea statelor membre ale Uniunii Europene și negocierile de aderare să fie deschise în acest an.

De această părere este și eurodeputatul Siegfried Mureșan, care a făcut o postare pe facebook cu prilejul împlinirii unui an de la acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată și constată că „Republica Moldova se află pe drumul spre Uniunea Europeană!”.

„Se împlinește astăzi un an de la decizia istorică prin care Republica Moldova a devenit țară candidată la Uniunea Europeană. O decizie istorică ce oferă cetățenilor săi perspectiva ca Moldova să devină stat membru cu drepturi depline al UE.”

Eurodeputatul relevă că, în ultimul an, autoritățile din Republica Moldova au realizat progrese importante pe cele nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană în avizul privind acordarea statutului de țară candidată.

„Au fost realizate reforme importante în justiție, în protecția drepturilor omului, în lupta împotriva corupției. Toate aceste rezultate sunt remarcabile mai ales fiindcă au fost obținute în pofida tuturor provocărilor economice și de securitate cu care ne confruntăm cu toții din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina”, a subliniat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Acesta a formulat un apel către instituțiile europene și către statele membre ale UE:

„Aceste progrese demonstrează că Republica Moldova este pregătită, pe anumite capitole, cu mai mult sprijin din partea noastră, să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. De aceea, apelul meu către instituțiile europene și către statele membre este: „haideți ca, până la finalul acestui an, să începem negocierile de aderare pe acele capitole”.”

Siegfried Mureșan a transmis felicitări cu ocazia acestei aniversări:

„La un an de la primirea statutului de stat candidat, mesajul meu pentru Republica Moldova și cetățenii săi este „Felicitări, sunteți pe drumul spre Uniunea Europeană!””

Total
0
Shares
Total
0
Share