Sinteza ANI: Trei controale inițiate și opt refuzate, iar un procuror s-a ales cu o contravenție

În săptămâna 08 – 12 noiembrie 2021, ANI a inițiat trei proceduri de control, iar în alte opt cazuri au fost emise procese verbale cu privire la refuzul inițierii controlului. Astfel, au fost pornite verificări pentru posibile conflicte de interese în privința unui primar din raionul Soroca și a unui director de liceu din UTA Găgăuzia. Iar, președintele raionului Florești a reintrat în atenția inspectorilor de integritate pentru o eventuală încălcare a regimului juridic al incompatibilităților. Acesta a figurat anterior și într-un dosar pe controlul averii, în cadrul căruia a fost stabilit cu diferență substanțială între averea dobândită și veniturile realizate. Inspectorii de integritate au aplicat amenzi în mărime totală de aproximativ 16 mii de lei. Sancțiunile au fost aplicate pe numele unui procuror din Procuratura municipiului Chișinău și a cinci consilieri din Consiliul local Lăpușna din raionul Hâncești. Subiecții au fost amendați pentru faptul că nu au depus declarațiile de avere și interese personale.

În săptămâna precedentă, inspectorii de integritate au refuzat să inițieze proceduri de control în opt cazuri. Refuzurile vizează controlul averii pe numele unui fost primar din raionul Telenești și un consilier raional din Fălești. În alte șase cazuri, nu au pornit controale pe regimul conflictelor de interese și a incompatibilităților în care erau vizați un primar din raionul Ungheni, un viceprimar din nordul republicii, un consilier din municipiul Edineț, un contabil dintr-o primărie din raionul Orhei, un director de grădiniță și respectiv un consilier din Edineț. Deciziile de inspectorilor de integritate de a nu iniția aceste controale se argumentează prin faptul că pe toate aceste cazuri nu au existat bănuieli rezonabile și informații probante pentru a desfășura anchete.

Juriștii ANI au participat în 28 de ședințe de judecată. Responsabilii de prevenire din cadrul ANI au asigurat instruirea a 200 de subiecți din cadrul a 7 subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne și au oferit a 82 de consultații telefonice, inclusiv 15 la Linia instituțională de informare.

ANI a soluționat cinci conflicte de interese și au eliberat 16 Certificate de Integritate.

Total
0
Shares
Total
0
Share