Slusari cere o analiză riguroasă a achizițiilor de gaze

Într-o declarație recentă, Alexandr Slusari, membru al Consiliului de administrare al Energocom SA, a subliniat importanța desecretizării parțiale a informațiilor privind achizițiile de gaze în stocuri și a îndemnat experții, jurnaliștii și cetățenii implicați civic să analizeze cu atenție cifrele publicate.

Slusari a făcut referire la o tranzacție specifică care a avut loc la data de 11 noiembrie 2022, în care au fost achiziționate 137 de milioane de metri cubi de gaze fără organizarea unei licitații, pe baza unei decizii secrete a Consiliului de Supraveghere al Energiei (CSE). Această achiziție a ridicat suspiciuni și mai mari în rândul experților. Slusari a subliniat importanța analizării prețului de procurare în raport cu cotațiile bursiere din următoarele trei luni și compararea acestei tranzacții cu cele precedente, care s-au desfășurat în baza licitațiilor.

Slusari a pus în discuție beneficiile acestei achiziții pentru Republica Moldova și a solicitat fostului viceprim-ministru să explice raționamentul din spatele alegerii de a achiziționa direct gazele în acea perioadă și la acel preț, cu banii publici. El a subliniat că fostul viceprim-ministru are o restanță mare față de societate și este responsabil să ofere explicații cu privire la această decizie.

Un alt punct important evidențiat de Slusari este finalizarea procedurii de desecretizare și publicarea numelui companiei de la care au fost cumpărate gazele. Această informație este considerată esențială pentru a înțelege mai bine contextul achizițiilor și pentru a asigura transparența în utilizarea banilor publici.

Declarația lui Slusari a atras atenția asupra unei probleme sensibile în ceea ce privește achizițiile de gaze în Republica Moldova și a provocat un val de întrebări cu privire la transparența, eficiența și corectitudinea acestor proceduri. Este imperativ ca experții, jurnaliștii și cei cu poziție civică activă să răspundă acestui apel și să analizeze cu atenție datele publicate pentru a aduce claritate și a asigura o administrare corectă a resurselor energetice ale țării.

Total
0
Shares
Total
0
Share