Sondaj: Ce partide cred moldovenii că ar putea schimba spre bine starea drumurilor, pensiilor și a nivelului de trai?

LIVE Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 27 iulie 2018, pdm, andrian candu, vlad plahotniuc, partidul democrat 

Astăzi a fost postat un nou sondaj al Institutului de Marketing și Sondaje (IMAS), în cadrul acestuia, moldovenii au fost întrebați despre preferințele politice și modul în care văd aceștia dezvoltarea țării noastre.

Respondenților li s-a adresat întrebarea “După părerea dvs. care dintre partidele sau formațiunile politice poate îmbunătăți situația din țara noastră?”. Pe prima poziție, cum ne-am obișnuit deja, s-a clasat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, 25.7% din persoanele intervievate au ales anume această formațiune. Pe poziția a doua se situiază Partidul Democrat din Moldova, ales de 17.5% din potențialii alegători.

Pe pozițiile următoare se află Platforma DA, cu 8.6%, PAS – 8.4%, PCRM – 5.0, Partidul Șor 4.7%, Partidul Nostru 1.8%. Celelalte partide au fost enumerate de mai puțin de un procent de oameni. De notat că 11.8% au spus că nu cred în nici unul din partide, iar 13% spun că nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Ulterior, cei 1502 respondenți au răspuns la domenii particulare, ce partide cred ei că ar putea schimba spre bine un anumit domeniu.

În ceea ce privește crearea locurilor de muncă, PSRM este văzut de către 23.9% ca fiind cea mai bună variantă, pe poziția a doua cu 20.9%, PDM, iar Blocul ACUM compus din PAS și Platforma DA este văzut ca soluție de 17%.

Îmbunătățirea infrastructurii drumurilor, în opinia a 28.2% din moldoveni este specialitatea casei pentru PDM. Pe poziția a doua cu 20.5% este PSRM, iar 15.5% din oameni cred că Blocul ACUM ar putea îmbunătăți situația drumurilor din țară. 

În ceea ce privește creșterea nivelului de trai al oamenilor, pentru 24.5% din oameni PSRM-ul este partidul care ar putea realiza cu succes acest lucru. Pentru 20.4% este vorba despre PDM, iar pe poziția a treia din nou se situiază blocul ACUM, ales de 17.6%.

Spre ajutorul pensionarilor, ar putea contribui în opinia a 24.2% din persoanele intervievate din nou PSRM. Pe poziția a doua cu 20.5% Partidul Democrat, pe poziția a treia din nou Blocul ACUM, menționat de 16.9% din respondenți. Partidul Șor a fost numit de către 7.6% din potențialii alegător.

 

La întrebarea cine ar putea să ofere noi șanse sau posibilități pentru tineri, 23.2% din respondenți au răspuns că este vorba despre PSRM, pe poziția a doua, cu 22% se află PDM, iar Blocul ACUM cu 18,7% pe poziția a treia. În privința investițiilor străine, rolurile liderilor s-au inversat. Astfel 22.4% consideră că cele mai mari șanse de a atrage investitori străini le are PDM-ul, pe poziția a doua, PSRM, menționată de 21.2%, pe poziția a treia Blocul ACUM, desemnat de 18.7%.

Ordinea publică și siguranța cetățeanului ar putea fi asigurată de către PSRM consideră – 24% din respondenți, în ceea ce privește PDM-ul sunt de acord 19.3% din persoanele intervievate. Pe poziția a treia evident merge Blocul ACUM cu 18.2%. Să dezvolte economia țării în opinia a 24.9% este în stare PSRM, pentru 20.7% de acest lucru este în stare anume Partidul Democrat. Blocul ACUM va dezvolta economia țării în opinia a 18.3% din respondenți.

La întrebarea care din partidele politice s-ar ocupa de problemele reale ale cetățenilor, 25.1% din respondenți au declarat că PSRM este cel mai potrivit. 18.8% din persoanele intervievate au desemnat PDM-ul, iar Blocul ACUM a fost ales de către 18.5%. Să ajute cel mai mult Moldova prin acțiunile sale, în opinia a 24.1% este în stare PSRM-ul. Pentru 19.9% acest lucru ar putea făcut de către PDM, iar Blocul ACUM a fost nominalizat de către 18.3%.

De notat este faptul că mai mult de jumătate, anume 57% din persoanele intervievate nu cunosc despre faptul că PAS, PPDA și PLDM și-au unit forțele. 22% din persoanele intervievate au o părere pozitivă față de acest bloc proaspăt constituit, iar 16% au o părere negativă. Ceilalți după cum am menționat mai sus nu au auzit despre această coaliție.

Majoritatea persoanelor intervievate, anume 35% au declarat că PAS, Platforma DA și PLDM ar trebui să participe ca partide independente, fiecare cu propriile liste la alegeri. 31% nu cunosc îndeajuns de bine starea lucrurilor pentru a se expune și au ales să pășească peste această întrenare. 25% din persoanele intervievate au declarat că aceste trei partide trebuie să participe împreună la alegeri, iar 9% au spus că doar PAS și PPDa trebuie să formeze coaliția, iar PLDM să fie exclus din blocul ACUM.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-23 decembrie pe un eșantion de 1502 persoane din 108 localități. Marja de eroare este de +-2.5%.

Total
0
Shares
Total
0
Share